De Nederlandsche Bank

DNB stopt met het ontwerpen van eigen digitale munt en wilt zich verder concentreren op blockchain. Blockchain heeft voor het betaalsysteem meer te bieden tegen cyberdreigingen zegt het hoofd van de FMI. Digitale valuta is niet het meest ‘veelbelovende’ van de blockchain.

De Nederlandse Bank (DNB) heeft zijn plannen voor een digitale munt van de centrale bank in de ijskast gezet en gaat zich meer richten op de de mogelijkheden van blockchain met betrekking op de betalingen en afwikkeling daarvan.

Volgens hoofdinfrastructuur van DNB geloven Centrale Banken erin dat ze met de hulp van Blockchain betere structuren en processen kunnen bouwen dan waarvan ze nu gebruik maken. Maar dat klinkt misschien allemaal makkelijker dan het is.

“Het kan een verbetering zijn van de bestaande infrastructuren tegen cyberdreigingen mogelijk maken omdat het grootste deel van de blockchain-technologie van in de asymmetrische cryptografie ingebouwd is,” zei Ron Berndsen in een interview op 9 september.

Berndsen behoort tot een groep economen bij de DNB, die verschillende pilots lanceren om uit te zoeken hoe Blockchain beter kan worden ingezet, waarvan één bestaat uit de uitgifte van een centrale valuta van de centrale bank.

Crypto project

DNBcoin, probeerde het project Bitcoin te simuleren zowel in zijn vroege dagen als in het jaar 2140, wanneer de uiteindelijke bitcoins naar verwachting worden gemijnd.

Om de simulatieomgeving te creëren, zetten de DNB een werkgroep in met eigen deskundigen om een hypothetisch digitaal valuta systeem te simuleren.

De centrale bank “vormde een bootstrap team van intrinsiek gemotiveerde collega’s”, aldus Bernsden vorig jaar.

De groep heeft de open-source bitcoin-software aangepast om te repliceren wat zijn leden van mening waren hoe het bitcoin-ecosysteem in de eerste twee maanden van het bestaan ​​van de digitale munteenheid eruit kon zien.

Met behulp van vijf netwerk laptops ontwierp het DNB-team hun eerste DNBcoin-blok – genaamd genesis – en genereerde snel extra 1000 blokken.

Het netwerk van de bank creëerde om de drie minuten nieuwe blokken, samen met de versnelde DNBcoins, in vergelijking tot het Bitcoin- netwerk dat er 10 minuten over doet, is dit aanzienlijk sneller.

De DNB wilde ook de omstandigheden aan het einde van het Bitcoin leven simuleren, aangezien de mijnbouwkansen uiteindelijk zullen worden gebruikt. “Het tweede DNB-munt prototype neemt het andere uiterste van bitcoin door te springen tot het jaar 2140, het jaar wanneer de laatste fractie van de 21 miljoen bitcoins wordt uitgegeven,” zei Berndsen in zijn toespraak.

Voor dit experiment moest het team van het centrale bank al van de DNBcoins van tevoren afwerken. Om dit te doen, werden ze gemaakt met een enkele bron voordat toegang tot het netwerk beschikbaar was gesteld voor anderen.

Om te verminderen voor de hoeveelheid stroom die nodig om om de DNBcoins te minen begon het team met een eerste beloning van 1 miljard DNBcoins, en programmeerde het systeem om het aantal muntstukken per blok snel te verlagen.

Project nummer drie

In september kondigde de Petra Hielkema een directeur van de centrale bank voor betalingen en marktinfrastructuur aan dat de bank had besloten om zijn aandacht weg te trekken van de digitale valuta’s.

‘Een derde experiment is momenteel ontwikkeld om andere aspecten van blockchain te verkennen’, zei ze tijdens evenement in Amsterdam. De resultaten van de eerste fase zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 worden vrijgegeven.

Voor de DNB, zei ze, virtuele valuta’s waren niet de meest “veelbelovende” toepassing van blockchain. Vereffening van transacties en bewaring van activa in een gedistribueerd grootboek zijn nu waar de DNB zijn aandacht richt.

De centrale bank probeert momenteel een kader te creëren waar de onderliggende technologie flexibel genoeg moet zijn om de juiste balans tussen privacy en transparantie te bereiken, zegt Berndsen.

Als het succesvol is, zou het onmogelijk zijn om een ​​kopie van een digitaal actief – ofwel obligatie, afgeleide of digitale fiat valuta – in te vullen met precies dezelfde eigenschappen en tijdstip in de blockchain.

Het zal ook een grotere cyber bestendigheid bieden. “Door zijn cryptografie-door-design-natuur kan de blockchain een verbetering zijn op bestaande systemen, maar alleen de tijd zal het vertellen,” zegt Berndsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here