Een aantal Japanse banken gaan binnenkort en nieuwe cryptomunt uitgeven, de J-Coin.  Deze nieuwe munt is op het moment volop in ontwikkeling en komt tot stand door samenwerking van verschillende Japanse banken. Ook krijgt dit project steun van de Japanse Centrale bank en toezichthouders. Doel is volgens de Financial Times dat de ontwikkeling van deze cryptovaluta klaar moet zijn voor de start van de Olympische Spelen. Deze zullen plaats vinden in 2020 in Tokio.

Cryptomunt J-Coin moet voor minder contant geld zorgen

In Japan worden nu nog 70% van alle transacties gedaan met contant geld en dit is meer  dan twee keer zoveel als het gemiddelde in ontwikkelde landen. Door de invoering van de J-Coin krijgen de Japanners meer mogelijkheden om goederen en diensten te betalen met hun smartphone. Door middel van een mobiele app en QR codes zullen er meer producten kunnen worden gescand en gekocht in winkels. De banken hopen hiermee op een flinke kostenverlaging. Ook wil de Japanse overheid de zwarte markt met deze technologie aanpakken.

Andere opzet dan Bitcoin

De J-Coin zal een totaal andere opzet hebben dan de cryptomunten Bitcoin en Ethereum. Deze digitale variant op de Japanse Yen zal qua wisselkoers 1 op 1 gekoppeld zijn aan de nationale munt en hierdoor is de munt dus niet gevoelig voor speculatie.  De J-Coin zal ook niet kunnen worden gemined.

De strijd aangaan met AliBaba

Met de J-Coin wil Japan gaan concurreren met het Chinese AliBaba welke onlangs hun mobiele betalingsdienst hebben uitgebreid in Japan. Door de invoering van de op blockchain technologie gebaseerde J-Coin willen de Japanse banken de strijd aangaan met AliBaba. De Japanners kunnen zonder kosten gebruik gaan maken van het nieuwe mobiele betalingsplatform. Op die manier hopen de banken, in ruil daarvoor, waardevollen data over het uitgavepatroon van hun klanten te verzamelen.

Steeds meer banken doen onderzoek naar het ontwikkelen van een eigen digitale munt en Japan is dan ook niet het eerste land waar dit gedaan wordt. Een aantal grote banken zoals HSBC, Barclays, UBS en Santander zijn bezig met het ontwikkelen van een ‘Universal Settlement Coin’. Hiermee zullen onderlingen betalingen sneller, veiliger en efficiënter worden. In Nederland is de Nederlandse Bank en het IMF bezig met het onderzoeken naar wat er allemaal mogelijk is met de blockchain en cryptovaluta.

 

Bron: www.cryptokrant.nl  –  Japanse banken gaan nieuwe cryptomunt uitgeven: J-Coin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here