0x (ZRX)

0x werd in 2016 opgericht door Amir Bandeali en Will Warren, beide personen geloven in een toekomst waarin alle activa of het nu goud, aandelen of valuta is open worden verhandeld op de blockchain. Elke dag komen er wel nieuwe tokens bij en als dit zo door gaat hebben wij straks de beschikking over vele duizenden verschillende soorten cryptomunten. 0x (ZRX) wilt het mogelijk maken dat je het uiteindelijk op een betrouwbare manier wilt verhandelen.

Wat is 0x?

0x (ZRX) is een open protocol dat is ontworpen om een gedecentraliseerd exchange aan te bieden waarop eenvoudig gehandeld kan worden. Ze gebruiken de blockchain van Ethereum. 0x protocol is ontworpen om zich te profileren als een totaal nieuwe gedecentraliseerde exchange en jou de best mogelijke combinatie aan te bieden. Het team hier achter geloof dat het aantal nieuwe cryptomunten nog wel even zal toenemen en willen er voor zorgen dat het op een zo efficiënte en betrouwbare manier wordt verhandeld op hun eigen exchange.

Hoe werkt 0x?

Om goed uit te leggen hoe precies 0x werkt moeten we een duidelijk verschil eerst uitleggen. Je hebt een gecentraliseerde crypto exchange en gedecentraliseerde exchange. Bij de eerste variant worden ze gerund door een enkele partij en dat zijn ook de meest voorkomende handelsplatformen en die stroken compleet in tegen het principe van cryptocurrencie.

Gebruikers van gecentraliseerde exchanges storten rechtstreeks geld op de exchange. Deze exchanges zijn op hun beurt verantwoordelijk voor het in realtime doorschakelen van koop- en verkooporders. Binance is bijvoorbeeld zo’n gecentraliseerde exchange en kan kwetsbaar zijn voor hackers.

Een gedecentraliseerde exchange daarentegen worden juist ontwikkeld om de kwetsbaarheid voor zulke hackers tegen te gaan. Je hebt als gebruiker altijd controle over je eigen geld. Bij andere exchanges verstuur je het geld rechtstreeks naar een portemonnee en die wordt beheerd door een entiteit maar bij een gedecentraliseerde exchange vertrouwen gebruikers op een digitale handtekening om handelsorders direct goed te keuren. Dit zorgt er ook voor dat een gedecentraliseerde exchange over het algemeen sneller zijn.

Off-chain en GAS-prijzen

De hele kern van een gedecentraliseerde handelen waar 0x de focus op heeft gericht moet er voor zorgen dat de GAS-prijzen verlaagt worden en de drukte op het netwerk vermindert, dat moet gebeuren via het zo geheten off-chain bestel relayers. GAS is een vergoeding die betaald wordt in Etehreum, deze betalingen zijn een beloning voor de ‘miners’ die de transacties op de  blockchain goedkeuren en verwerken.

Heb je al ervaring met een gedecentraliseerde exchange, zoals Ether Delta dan heb je al kennis gemaakt met de voordelen van een off-chain bestelling.

De meeste gedecentraliseerde beurzen / exchanges functioneren dankzij de bekende slimme contracten die worden verwerkt op de Ethereum blockchain. Dit betekent dat alle orders en transacties plaatsvinden binnen deze slimme contracten en gebruikers hebben altijd de controle over hun eigen geld, in plaats van ze te vertrouwen aan een derde partij (zoals wel het geval is met een gecentraliseerde uitwisseling van bijvoorbeeld Binance 

Waar koop je 0x?

0x is heel eenvoudig te kopen via Binance. Voordat je over gaat tot het aanschaffen van 0x moet je eerst Bitcoin kopen.

GA NAAR BINANCE >>