Bitcoin Cash

Koers Bitcoin Cash

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash (BCH) is nog een redelijk nieuwe altcoin en werd voor het eerst verhandel op 1 augustus 2017 na een afsplitsing van de originele Bitcoin (BTC). Omdat het een afsplitsing is van de Bitcoin is de blockchain nagenoeg identiek aan zijn ‘grote broer’. Het grote verschil zit hem voornamelijk in de blokgrootte, Bitcoin heeft een blokgrootte van 1MB en terwijl Bitcoin Cash beschikt over een grootte van 8MB, waardoor Bitcoin Cash meer transacties kan bevestigen in een kortere tijd.

Decentraal systeem

Bitcoin Cash is net als Bitcoin ook een decentraal systeem om zo onderling betalingen te kunnen verrichten zonder een tussenkomst van wat voor autoriteit of instantie. De cryptocurrency wordt aangeduid als BCC (Bitcoin Cash). Het is een afsplitsing van Bitcoin tot en met blockchain blok 478558 waren Bitcoin en Bitcoin Cash identiek aan elkaar. Als je voor deze afsplitsing eigenaar was van BTC kreeg je destijds ook hetzelfde aantal in Bitcoin Cash (BCH).

Waarom een afsplitsing?

De hoofdreden voor het een afsplitsing van de Bitcoin blockchain was dat er onenigheid was ontstaan onder de Bitcoin miners en de mining pools van Bitcoin over de schaalbaarheid van Bitcoin. Sinds de lancering van Bitcoin in 2009 heeft deze digitale munt veel aan populariteit gewonnen en is het plafond nog lang niet bereikt. Door deze enorme populariteit kunnen een hoop Bitcoin transacties op een gegeven moment niet meer snel in een blockchain worden verwerkt.

Een blok op het blockchain van Bitcoin heeft een formaat van 1 MB (1.000.000 bytes). Een gemiddelde transactie op het blockchain netwerk is ongeveer 500 bytes waardoor het betekent dat je ‘slechts’ 2000 transacties per blok kan uitvoeren. Het verwerken van een transactie per blok duurt ongeveer 10 minuten en dit betekent er dat maar 2000 transactie per 10 minuten kan worden geverifieerd.

Bitcoin Cash is een alternatieve cryptomunt geworden en omdat het geen Bitcoin meer is wordt het beschouwd als een altcoin. Bitcoin Cash verschilt wel met alle andere altoins omdat het tot 1 augustus nog deel uitmaakte van blokketen van Bitcoin en exact dezelfde geschiedenis heeft.

Transactie duurt relatief langer bij Bitcoin

Door de populariteit nemen de transacties ook toe en dat je een aantal jaar terug nog prima kon redden met 2000 transacties per 10 minuten duurt het nu relatief langer voordat een transactie is geverifieerd door het Bitcoin-netwerk en werden er ook relatief hoge transactiekosten gerekend.

De Bitcoin-community heeft dit probleem in eerste instantie al getackeld door middel van BIP-141 en Segwit. Dit was een verbetering aan de BTC-blockchain waardoor aan de ene kant de blokgrootte stapsgewijs vergroot werd naar 2MB maar veranderde ook de manier waarop een transactie plaatsvond waardoor er meer transacties passen in 1 blok.

Korte termijn voordeel

Bitcoin Cash biedt op de korte termijn een aantal voordelen ten op zichtte van Bitcoin. Een voordeel is dat het een grote blocksize heeft ten opzichte van Bitcoin blockchain en zo kunnen er meer transacties verwerkt worden in een kortere tijd. Bitcoin kondigde aan dat er een SegWit2x zou komen, deze update had er voor moeten zorgen dat de voordelen van Bitcoin Cash overschaduwd zouden worden door Bitcoin. Van deze update werd op het laatste moment vanaf gezien waardoor Bitcoin Cash langzaam aan populariteit kan groeien.

Omdat ze op het laatste moment vanaf hebben gezien beginnen ontwikkelaars het vertrouwen in Bitcoin te verliezen en gaan ze zich langzamerhand meer bemoeien met Bitcoin Cash waardoor de kans aanwezig is dat de munt kan gaan stijgen.

Bitcoin Cash kan je kopen met Bitcoin op de exchange Binance.

GA NAAR BINANCE >>