Golem

Koers Golem

Wat is Golem?

Golem (GNT) is een technologie, heel innovatief en probeert computerkracht te decentraliseren. De potentie van Golem is heel erg groot en wilt functioneren als een toegankelijke, gedecentraliseerde wereldwijde supercomputer. Het project is momenteel nog volop in ontwikkeling en een compleet team bestaande uit programmeurs en ingenieurs die beschikken over uitgebreide kennis van peer-to-peer software en blockchain engineering werkt er aan.

Doel van Golem

Golem heeft eigenlijk maar één hoofddoel en dat is om computerkracht toegankelijk te maken voor een deeleconomie, dat is een economisch systeem waarbij spullen of diensten aan particulieren worden uitgeleend door andere particulieren. Het uitgangspunt blijft, je betaald alleen voor wat je gebruikt.

De hedendaagse economie maakt gebruik van zware computerkracht en dat is duur en schaars. Veel organisaties die moeten beschikken over zware computerkrachten kopen vaak ook nog dure hardware voor privégebruik en hoewel dit in veel opzichten voldoende moet zijn, is de investering voor krachtige hardware hoog en het is nog maar de vraag of de aangeschafte hardware continu gebruikt zal worden en hierdoor verschil veel computerkracht.

Het alternatief

Er is een alternatief. Het is mogelijk om via en het over het internet tijdelijk een krachtige computer te huren, maar dit neemt extreem hoge kosten met zich mee. Er zijn meerdere negatieve punten dan alleen de prijs, deze computerkracht is ook gecentraliseerd en centralisatie introduceert een centraal punt dat kan worden blootgesteld of aangevallen waardoor je data verliest.

Daarom probeert Golem de computerkracht te herverdelen. Je moet je voorstellen dat miners hun computerkracht uitlenen aan het Golem netwerk, in ruil hiervoor ontvangen de miners een financiële beloning. Daarnaast voeren de miners bepaalde taken uit waardoor computers over de hele aardbol beloond worden om in inactieve tijden berekeningen uit te blijven voeren voor het Golem-netwerk.

Een lot uit de loterij

De uitbetaling is niet op basis van snelheid of de hoeveelheid berekeningen de miner heeft uitgevoerd maar in plaats daarvan word je als deelnemer toegevoegd aan een loterij. En vaak bij een loterij heb je uiteindelijk maar één winnaar die een beloning ontvang en dat is bij dit ook het geval. Dit wordt het “probabilistic payment scheme” genoemd, het idee hierachter is dat de betaler een loterijkaartje geeft met een waarde en deze maakt dat kans om te winnen. Het is dan mogelijk om een verwachte waarde voor het kaartje te berekenen. Bijvoorbeeld, met een $100 loterijkaartje en een win kans van 1/100, is de waarde $1.

Het voordeel van deze methode is dat de transactiekosten zo laag mogelijk blijven. Wanneer elke miner wordt betaald dan zouden de netto transactiekosten evenredig zijn aan de deelnemers. Dit betekent wanneer het netwerk blijft groeien, dan wordt het gebruiken van dit netwerk ook duurder omdat de transactiekosten toenemen en dat willen ze bij Golem voorkomen.

De digitale munt

Het is je vast wel duidelijk geworden, Golem (GNT) wordt gebruikt als digitale munt voor het Golem-netwerk. Elke participant financiert zijn loterij met GNT en de computers die de opgegeven opdrachten uitvoeren worden ook betaald in GNT. De digitale munt van het Golem netwerk is te verhandelen op de exchange van Bittrex. Weet je niet precies hoe Bittrex werkt dan raden wij je aan om de handleiding van Bittrex door te lezen.