Stellar

 

Stellar Lumens (XLM) is een decentraal financieel netwerk. Op dit netwerk kan je snelle internationale betalingen uitvoeren in allerlei verschillende valuta’s. De valuta’s worden automatisch omgezet voor de verzender en ontvangen via haar eigen cryptocurrency, Lumens (XLM).

Afsplitsing van Ripple

Stellar is ontstaan in 2014 en is voortgekomen omdat de founders van Ripple, Chris Larsen en Jed McCaleb het niet eens konden worden over de toekomstvisie van Ripple. Daarom besloot Jed McCaleb zijn eigen munt op de markt te brengen en doormiddel van een fork kwamen er 100 miljard Stellars de markt op.

Stellar heeft hetzelfde betaalgemak en dezelfde transactiesnelheid als zijn concurrent Ripple. Het grootste verschil tussen Ripple en Stellar is dat Stellar een non-profit organisatie achter zich heeft staan die de digitale munt zo decentraal mogelijk wilt houden. Dit proberen ze te doen door de cryptocurrency XLM op een optimale wijze te verdelen voor al zijn (toekomstige) gebruikers.

Doel Stellar

Stellar heeft als doel om op een veilige, snelle en betaalbare manier verschillende vormen van bezit of waarde uit te wisselen met behulp van de blockchain technologie. De technologie moet je zien als wanneer jij vanuit Nederland een betaling in euro’s uitvoert maar deze tegen de meest gunstige koers wordt omgezet in dollars voor het bedrijf dat gevestigd is in Amerika. Dit bedrag wordt dan binnen enkele seconde na het overmaken bijgeschreven op de andere tegen rekening.

Voordelen Stellar

Het gebruik van Stellar Lumens en haar token brengt een hoop voordelen met zich mee. Hieronder een overzicht met de belangrijkste kenmerken van deze digitale munt.

  • Kan 2000 transacties per seconde aan
  • Heeft een transactietijd van 3-5 seconden
  • Heeft lage transactiekosten
  • Kan gebruikt worden om elke valuta of cryptocurrency te verhandelen of te versturen
  • Gebruikt Stellar Concensus Protocol (SCP) in plaats van Proof-of-Work (PoW)
  • Kan gebruikt worden voor slimme contracten en multisig
  • Is decentraal

Er bestaan 103 miljard XLM. Er zijn er nu rond de 18 miljard in omloop. De overige XLM worden langzaam in omloop gebracht dat er 1% inflatie per jaar ontstaan.

Stellar server

Net als het internet bestaat Stellar ook uit een netwerk van (decentrale) servers. De servers van Stellar houden een digitaal grootboek bij, dat iedereen wel heeft gehoord als crypto volger, blockchain. Ben je hier nog niet bekend mee lees dan onze pagina over blockchain om hier meer van te komen weten.

Iedere server op het Stellar netwerk beschikt over hetzelfde grootboek. Hoe meer servers er in het netwerk zitten hoe robuuster het netwerk wordt. Alle servers op het netwerk communiceren om de 2 tot 5 seconden met elkaar om de transactie te verifiëren.