Na tientallen jaren door te gaan als de dominante internationale reservevaluta, wordt de dollar nu juist uitgedaagd.

Het aandeel van de greenback in de wereldwijde centrale-bankreserves is in negen van de afgelopen tien kwartalen afgenomen, meldde het Internationaal Monetair Fonds in september. Deze trend is nauwelijks nieuw te noemen: het begon tien jaar geleden toen de Europese leiders probeerden de dollar te vervangen door in euro’s gestoken “mandje” met valuta’s als de gemeenschappelijke mondiale reserve.

Maar de Verenigde Staten moeten niet vechten tegen de krachten van de globalisering die de reservevaluta-status van de dollar uitdagen. In plaats daarvan moet het de gelegenheid aangrijpen om technologieën te implementeren die toekomstige digitale valuta’s mogelijk maken en die vervolgens een transnationale valuta kunnen aandrijven – misschien de beste volgende optie voor een toekomstige mondiale reserve.

Door zich hierop te richten, zou een controle kunnen worden uitgevoerd op pogingen om de rol van de dollar in het mondiale financiële systeem te vervangen door andere soevereine valuta’s. Het zou ook de Verenigde Staten centraal stellen in een meer open en rechtvaardig financieel systeem.

Er zijn lessen in de technologische geschiedenis van Amerika die het toekomstige beleid met betrekking tot digitale valuta zouden moeten raad geven. Meer dan dertig jaar geleden ondersteunde de regering van de Verenigde Staten de ontwikkeling van het internet. Hierdoor ontstond een enorme economische impact op Amerika die vandaag de dag nog te zien zijn in de successen van de grootste technologiebedrijven van de Verenigde Staten. De digitale financiële revolutie waar de wereld op vooruitgaat, heeft het potentieel om net zo belangrijk te zijn voor het creëren van werkgelegenheid en economische ontwikkeling.

Blockchain, de onderliggende technologie van cryptocurrencies, zou net zo belangrijk voor de handel kunnen blijken te zijn als e-mail en sms naar communicatie. Nieuwe financiële systemen die daarop zijn gebaseerd, kunnen mensen over de hele wereld helpen die geen toegang hebben tot traditionele bankdiensten. En deze innovaties kunnen door ontwikkelaars worden gebruikt op dezelfde manier als ondernemers die internet gebruikte om bedrijven op te bouwen van eBay tot Facebook met dezelfde enorme impact op de Amerikaanse economie.

Pak de kansen die er nu liggen

Landen over de hele wereld racen om de volgende revolutie in financiële technologie te leiden. Hoewel het duidelijk is dat de Verenigde Staten en bedrijven zoals Coinbase vroege toetreders waren in deze wereldwijde beweging, is het ook waar dat veel landen en individuen op zoek zijn naar leiderschap. Er zijn momenteel meer dan 1.400 digitale valuta’s en tokens beschikbaar, die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Centrale banken van China tot Zweden en Uruguay overwegen hun eigen tokens uit te geven.

Amerika moet zijn leidersrol behouden door het voortouw te nemen in onderzoek en ontwikkeling van cryptocurrency-technologieën – net zoals in het begin van het internet – in plaats van het te verstikken. En als dat zo is, kan het uiteindelijk dominante cryptocurrency-technologieën bouwen die de ruggengraat worden van het financiële systeem van de 21e eeuw.

Dit zou allerlei prachtige mogelijkheden kunnen opleveren. In de 21e eeuw, wanneer een nationale markt een grote fluctuatie ondergaat, kan Amerika een alternatieve valuta mogelijk maken. Het zou het voor Amerikaanse boeren gemakkelijker kunnen maken om aan buitenlandse klanten te verkopen zonder de wrijving van buitenlandse valuta. En de ontwikkelingsagentschappen, zoals de U.S.A.D., kunnen cryptocurrencies “uitzenden” naar de zwaar getroffen regio’s van de wereld die geen toegang hebben tot de bankinfrastructuur.

Dat de dollar onder druk staat, omdat de reservemunteenheid van de wereld alleen maar meer urgentie moet geven aan het streven, omdat Amerika niet zou moeten vertrouwen op wereldwijde cryptocurrency-technologieën die door andere landen zijn ontwikkeld. De Verenigde Staten kunnen hun leidende rol in het mondiale financiële systeem behouden, maar alleen als dit de ontwikkeling van de technologieën bevordert die de toekomst van het land ondersteunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here