Bitcoins en andere cryptomunten vallen niet onder het aandachtsgebied van de Kansspelautoriteit. Deze conclusie werd getrokken na een eigen onderzoek van deze toezichthouder. De Kansspelautoriteit kreeg de vraag of digitale munten als kansspel beschouwd moeten worden.

Dit is dus niet het geval en de reden dat cryptovaluta niet als kansspelen worden gezien in juridische zin is omdat de waarde van digitale munten door vraag en aanbod tot stand komt op de markt.

In het juridische kader waarin de Kansspelautoriteit opereert, artikel 1 van de Wet op de Kansspelen, is gedefinieerd wanneer men kan spreken van een kansspel. Er is sprake van een kansspel als er gelegenheid wordt gegeven om mee te dingen naar, of kans te maken op premies of prijzen. Daarnaast moet de aanwijzing van de winnaar plaats vinden door enige ‘kansbepaling’ waar de deelnemers geen overwegende invloed op kunnen uitoefenen.

Eerder waarschuwden de Autoriteit FinanciĆ«le Markten en de Nederlandse Bank voor cryptomunten. Deze beide toezichthouders zien bij het investeren in deze virtuele valuta grote risico’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here