Veel klassieke financiële bedrijven schreeuwen moord en brand over de bitcoin hype en nu helemaal dat CME en CBOE group bitcoin futures gaan uitbrengen. Om het wedden voor een toekomstige prijs van bitcoin met future contracten komt helemaal geen virtuele munt aan te pas. Het is de dagprijs en de koers van de Amerikaanse dollar die het verschil gaan maken tussen winst en verlies.

De bitcoin-futures worden verhandeld in contanten, dit betekent dat de beleggers geen digitale munten hoeven te kopen of verkopen. Dit is een ideale manier voor de markt om nog meer te profiteren van bitcoin-future dan die voor de bitcoin zelf. Een heel simpel voorbeeld is dat de futuremarkt voor goud zelfs 10x groter is dan de fysieke goudmarkt.

Het is voor beurzen zoals Cboe Global Markets CE Group veel eenvoudiger om futures in contanten aan te bieden omdat het zo voor hun veiliger is om de transacties te garanderen. Op 10 december staat Cboe met de handel in bitcoin termijncontracten en op 18 december volgt concurrent CME. De andere bekendere beurzen zoals een Nasdaq en Tokyo Financial Exchange zullen in 2018 volgen.

Deze ‘nieuwe’ markt opent voor zowel institutionele als de particuliere belegger de mogelijkheid om te speculeren over de toekomstige prijs van bitcoin.

Hoe werkt precies de bitcoinfuture cash?

Een future is een contract tussen twee partijen die hebben afgesproken dat er op termijn met een specifieke datum met een bepaalde prijs iets moeten kopen dan wel te verkopen. Wij, boer Harm spreken met een voedselproducent af dat deze op 1 januari 2019 voor een vastgestelde prijs ons graag gaat kopen.

De bitcoin-futures in cash hebben meer een speculatief doel. De digitale munten zullen niet van eigenaar wisselen. Het werkt als volgt. Als twee partijen, overeenkomen in de vorm van een contract dat de bitcoin op 1 januari 2019 $20.000 waard is terwijl de dagwaarde op 1 januari 2019 geen 20.000 dollar waard is maar 15.000 dollar dan betekent dat 1 van de 2 5.000 dollar rijker is en de andere is juist 5.000 dollar armer. Dit is handel in een zero-sum game. Want de ene handelaar verliest dat wint de andere handelaar.

Is er een voorwaarde?

Een vereiste voor het afwikkelen van futures is dat er een overeenstemming moet zijn over de prijs van een bitcoin. Cboe en CME gebruiken allebei hiervoor Bitcoin Reference Rate (BRR). Elke dag wordt er om 16.00 lokale tijd in Londen de prijs vastgesteld wat de wisselkoers is ten opzichte van de Amerikaanse Dollar.

Bitcoin-futres

De Futures Industry Association (FIA) dat is de brancheorganisatie voor de futuremarkt waarschuwde afgelopen donderdag al dat er meer denkwerk nodig is voordat de futuremarkt over gaat naar bitcoinfutures. Volgens de FIA zijn er nog te grote risico’s voor de financiële stabiliteit. Beide beurzen die beginnen met de bitcoin-futures hebben geen toestemming gevraagd aan de Amerikaanse toezichthouder maar hebben die zelf gecertificeerd.

Door op deze manier te handelen zadelen zij clearinghuizen wel met grote risico’s op. Clearinghuizen zijn de intermediairs die de afwikkeling van futures kunnen garanderen als een van de partijen eventueel failliet kan gaan. Het is nog niet bekend hoe deze clearinghuizen met deze contracten zal omgaan omdat een bitcoin prijs op één dag wel met 10% kan stijgen of dalen.

 

Bron: www.finanzen.nl

GA NAAR BINANCE >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here