Liep Zimbabwe de afgelopen 37 jaar hopeloos vast in de retoriek van een hoogbejaarde president en zijn strijd om het koloniale verleden, op dit moment blaakt het land weer van de energie. Sinds de val van deze president, Robert Mugabe twee maanden geleden veert het land weer op en nergens is dat zo goed te voelen als op de werkplek van beginnende internet ondernemers. Volgens bitcoinhandelaar Tawanda Kimbo zijn de mensen hoopvoller dan zes maanden geleden en is iedereen optimistisch. De mensen durven weer en Zimbabwe wil weer zaken doen.

Bitcoin op het lijf geschreven

Op het kantoor van Kimbo wordt er gehandeld in bitcoins. Deze digitale munt steeg nergens ter wereld zo snel als in Zimbabwe toen de staatsgreep rond Mugabe plaats vond. Nog altijd is de bitcoin in Zimbabwe duizenden dollars meer waard dan in andere landen: 18.000 dollar tegenover 12.00 dollar. De bitcoin is volgens Kimbo Zimbabwe op het lijf geschreven. Door de manier waarop het banksysteem werkt in Afrika en de kapitaalbeperkingen op buitenlandse valuta is Afrika de lastigste plek voor online internationale betalingen. In Zimbabwe zijn deze problemen het ergst en daarom zijn cryptovaluta zoals bitcoins erg handig. 

Dit betekent niet dat in Zimbabwe de economie opeens vlekkeloos verloopt. Nog steeds moeten de Zimbabwanen na de staatsgreep in lange rijen wachten bij de bank. Er zijn door het jarenlange internationale isolement bijna geen euro’s of Amerikaanse dollars. Met het Zimbabwaanse geld kun je in de rest van de wereld niets.

De vraag is of de overwaarde van de bitcoin een teken van hoop is of van onzekerheid. Volgens William Chui, bitcoinhandelaar is het beide. De mensen willen gewoon hun zaken regelen en doen er alles voor om dit waar te maken. Moet je daarvoor naar geld zoeken op een alternatieve markt dan moet dat maar.

Bureaucratische bende

Investeerders staan ondertussen klaar om in Zimbabwe, een land vol mineralen, aan het werk te gaan. Door de Russische Victor Tskhovrebov is er groots belegd in een kolenmijn. Volgens hem is er sinds het aantreden van president Emmerson Mnangagwa nog niet veel veranderd. De verwachtingen zijn hoog en er is opwinding over deze nieuwe president maar er zijn over het algemeen nog weinig veranderingen. Alleen de politie verspert de weg niet meer om mensen geld af te troggelen.

Volgens Tskhovrebov is het land een grote bureaucratische bende. Hij heeft dat gemerkt bij het opzetten van zijn kolenmijn. Heel wat mensen van de overheid bemoeien zich met je project gewoon voor de lol en dit is na de staatsgreep nog precies hetzelfde, hier is nog niets aan gedaan. 

Het is nog niet duidelijk of Zimbabwe moet blijven hopen op een betere toekomst of weer moet rekenen op een nieuwe teleurstelling. Volgens bitcoinhandelaar Kimbo is het nog te vroeg om daar over te oordelen. De nieuwe president is nog maar kort aan de macht maar hij is er van overtuigd dat de dingen beter zullen gaan worden. ‘Verbetering is een proces en geen gebeurtenis en daar is altijd tijd voor nodig’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here