Wat doe je met je bitcoins en je belastingaangifte? Vanaf nu is het weer tijd om je belastingaangifte te doen over het afgelopen jaar. Hierbij moet je wel even opletten want voor beleggers geldt dat je ook je cryptomunten op moet geven. Alle digitale munten zoals bitcoins, ethereum, litecoin enz. worden gezien als een vermogen net zoals spaargeld, goud, aandelen etc. Je moet daar uiteraard belasting over betalen.

Sinds 2013 vraagt de belastingdienst al naar het vermogen welke is opgebouwd uit cryptovaluta maar sinds dit jaar is deze vraag pas relevant voor veel Nederlanders. Door de stijgende waarde van de cryptomunten zijn deze erg populair geworden, populairder dan de jaren ervoor.

Heb je pas sinds vorig jaar cryptomunten gekocht dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. De beleggers die hun virtuele munten voor 1 januari 2017 hebben gekocht, die moeten deze aangeven. Door de belastingdienst is er namelijk een peildatum vastgesteld en dat is het moment waarop wordt vastgesteld wat je vermogen was. Dit jaar was de peildatum 1 januari 2017 en toen was de bitcoin nog net geen 1000 dollar waard. Deze waarde moet worden aangehouden ook al was de cryptomunt duurder of goedkoper toen je hem kocht in 2016.

Door marktonderzoeker Kantar TNS is onderzocht hoeveel Nederlander er cryptovaluta bezitten en dat zijn er maar liefst 580.000. De meeste van deze beleggers hebben pas vorig jaar cryptomunten ontdekt en zij moeten dus volgend jaar wel deze munten aangeven als vermogen bij hun belastingaangifte.

Hoeveel belasting moet je betalen?

De meeste mensen hoeven zich toch geen zorgen te maken over gigantische bedragen die ze aan belasting moeten gaan betalen. Dit jaar hoef je namelijk geen belasting te betalen over je cryptomunten als je vermogen minder is dan 25.000 euro en ben je getrouwd of woon je samen dan is dat 50.000 euro. Volgend jaar is zelfs 30.000 heffingsvrij vermogen, 60.000 euro als je samen woont of getrouwd bent. Je totale vermogen is spaargeld, aandelen, een tweede huis en dan minus eventuele schulden. Bezit je verder geen spaargeld dan is dat dus een vrij hoge drempel voor een belegger. Gebleken is dat slechts een kwart belegt in meer dan 1000 euro cryptovaluta.

Een voorbeeld: stel je bent in 2017 begonnen met het kopen van bitcoins en hebt daar voor 3000 euro ingestoken. Je moet dit bij je aangifte van volgend jaar  opgeven. De peildatum volgend jaar is 1 januari 2018 en toen stond de bitcoin op bijna 14.000 dollar, dit is omgerekend 11.500 euro. Je vermogen in bitcoins is dan gegroeid van 3000 naar 34.500 euro. De eerste 30.00 euro wordt niet belast en dan blijft er dus 4.500 euro over waar je 0.6 procent belasting over moet betalen. Dit komt dan neer op een bedrag van 27 euro.

Belasting over 2017:

  • tot en met 75.000 euro moet je 0.8 procent belasting afdragen
  • boven de 75.000 euro tot en met 975.000 euro betaal je 1.38 procent
  • je betaalt boven de 975.000 1.61 procent
  • er gelden voor 2018 andere percentages

Wil je de belastingdienst omzeilen dan moet je wel stilstaan bij de eventuele gevolgen want als je ‘gepakt’ wordt staat er een flinke boete te wachten. Gebleken is dat er meerdere mensen ‘tegen de lamp’ zijn gelopen. Verkoop je je bitcoins dan ontvang plotseling veel geld en het is dan niet onmogelijk dat de belastingdienst bij je aanklopt met de vraag waarom je vermogen zo gegroeid is, aldus een woordvoerder van de belasting. Zij geven dan ook als tip al je jaaropgaven erbij te halen en alles goed te controleren. Ook is het verstandig te checken wat wel of niet aftrekbaar is en kom je er niet uit, neem dan contact op met de Belastingtelefoon of bezoek een van de kantoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here