Voorlopig schijnt er nog geen einde in zicht te zijn voor de stroom bitcoin-etf’s die een weg zoekt naar beleggers. Er zijn daarentegen toch ook steeds meer zorgen over deze indextrackers.

Er werden in de afgelopen jaren 23 aanvragen gedaan voor de lancering van bitcoinetf’s. Door de bitcoin-futures die onlangs op de markt kwamen blijft dit aantal groeien. Afgelopen maandag werd er nog door het Amerikaanse Direxion Asset Management bekend gemaakt dat zij vijf bitcoin-etf’s met een hefboom willen lanceren.

Enkele van deze etf’s zullen zich richten op de technologie achter de bitcoin, de blockchain maar de meeste zullen de koers van de bitcoin volgen. Wanneer deze eenmaal door toezichthouders goedgekeurd zijn dan hopen andere uitgevende instellingen met hun etf beleggers een portefeuille aan te kunnen bieden met verschillende digitale munten.

Kritische toezichthouders

Securities and Exchange Commission (SEC), een Amerikaanse toezichthouder, heeft moeite met het beoordelen van de etf’s. Er zijn steeds meer zorgen over de waardering en liquiditeit van de beleggingsproducten.

De SEC is over bitcoin-etf’s al helemaal terughoudend. Direxion wil etf’s op de markt brengen met een hefboom van maximaal twee. Wanneer de bitcoin met 10 procent zou stijgen dan zou dit betekenen dat de etf 20 procent meer waard wordt. Zou de cryptomunt een koersval van 10 procent maken dan daalt de indextracker met 20 procent.

De bitcoin daalde en steeg alleen al over de laatste twee jaar binnen een dag 26 keer meer dan 10 procent. Als toezichthouders met een dergelijk product akkoord gaan zou dit bizar zijn zegt Michael Cohn van Atlantis op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

De SEC houdt zich bezig met fondsen en de CTFC, Commodity Futures Trading Commision is verantwoordelijk voor het toezicht op termijn contracten. Zij gaven akkoord voor de lancering van bitcoin futures maar kregen veel kritiek omdat de eventuele schade risico’s van bitcoin onderschat zouden worden.

GA NAAR BINANCE >>

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here