De blockchain technologie creëert vertrouwen tussen zakelijke partijen die elkaar niet kennen en daarnaast zorgt het voor transparantie en efficiency van ketens. Hierdoor worden onzekerheden weggenomen. Blockchain kan ook verandering in voedselketens teweeg brengen. De blockchain technologie wordt onder andere toegepast op de bekendste digitale munt, de bitcoin. Deze cryptomunt heeft een waarde welke momenteel naar recordhoogte stijgt.

De blockchain technologie is in feite en digitale gedecentraliseerde database en geeft de mogelijkheid om decentraal zaken uit te wisselen zonder dat dar een derde controlerende partij bij komt. Bij de bitcoin maakt de blockchain de rol van de bank dus overbodig.

Ook zijn er met de blockchain andere toepassingen mogelijk zoals bijvoorbeeld het overdragen van een huis zonder dat daarbij een notaris nodig is. Met de blockchain is een wereld zonder tussenpersonen mogelijk, denk hierbij aan een notaris, bank, makelaar of verzekeringsagent. Daarnaast zijn er heel veel meer mogelijkheden.

Voedselketens

Mogelijk gaat de technologie ook een belangrijke rol spelen in voedselketens. Er zijn inmiddels verschillende bedrijven in de agro- en foodsector, Friesland Campina en Heineken, bezig met de blockchain technologie. Marieke de Ruyter de Wildt van The Fork zegt: ‘over drie jaar vinden we de toepassing van de blockchain in de agro- en foodsector net zo gewoon als het feit dat we allemaal een smartphone hebben’. The Fork is een bedrijf die met het werken met de blockchain helpt.

Jeroen van Hoof, specialist bij adviesbedrijf PwC zegt dat de blockchain een bijdrage kan leveren aan een grotere voedselveiligheid. Waar er nu gefaald wordt geeft blockchain de mogelijkheid de oprukkende voedselfraude een halt toe te roepen. Hij vindt de grotere transparantie het minst interessante aspect van de blockchain want dit kun je ook met de huidige technieken zoals tracking and tracing realiseren.

Het is vooral de betrouwbaarheid wat innovatief is bij de blockchain, er is gen kans om er me te rommelen. Het levert daarnaast een grote bijdrage aan de efficiency van transacties in de voedselketen wat zowel voor de consument al s de boer voordelig is. 

Agrarische sector

Ge Backhus, directeur van Connecting Agri & Food denkt dat de blockchain ook een grote rol kan gaan spelen in de primaire agrarische sector hoewel het moeilijk is om te overzien hoe deze rol er uit zal gaan zien. Als voorbeeld noemt hij een biggenpaspoort in de varkenshouderij. 

Bij verkoop genereert het biggenpaspoort met blockchain een nieuwe unieke code per eigenaar en zijn achteraf eerdere vaste gegevens niet te wijzigen aldus Ge Backhus. Als ander voorbeeld noemt hij het toepassen van blockchain bij het opzetten van een nieuw marktconcept met regionale grondstoffen. Met de technologie wordt het mogelijk om de weg die de grondstoffen afleggen helemaal te volgen waardoor de keten transparant is.

Marieke de Ruyter de Wildt accentueert wel dat het niet voldoende is alleen de blockchain technologie toe te passen in een voedselketen. Blijf je op de oude manier doorgaan met werken dan zul je geen volledig profijt van blockchain hebben. “Je houdt dan een spaghettistructuur van data en blijft veel waarde missen. Ketelschakels zullen veel meer moeten samenwerken als ze met blockchain aan de slag gaan”.

Er zijn tot nu toe geen werkelijke voorbeelden van toepassingen van blockchain in voedselketens. Fairfood wil de keten “100 procent eerlijke kokosnoot” transparant maken. Tijdens de afgelopen zomer werden er duizend kokosnoten door 55 Indonesische boeren geplukt. Met de code op de kokosnoot is het voor de consument mogelijk te controleren welke boer deze noot plukte en wat hij ervoor heeft ontvangen.

 

Bron: www.nieuweoogst.nu Blockchain kan voedselketens veranderen

 GA NAAR BINANCE >> 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here