De blockchain-technologie krijgt er een nieuw groot bedrijf bij: IBM. IBM wil de blockchain gaan gebruiken om hun buitenlandse betalingen te versnellen. Zij kondigden onlangs een samenwerkingsverband aan met blockchain-startup Stellar en betalingsbedrijf Kickex. Doel van deze samenwerking is een betalingssysteem op te zetten om buitenlandse betalingen eenvoudiger en sneller te laten plaats vinden.

IBM schrijft bij de aankondiging dat de behandelingstijd en de kosten voor het afhandelen van wereldwijde betalingen voor zowel burgers als bedrijven af te laten nemen, het voornaamste doel is. De duur van het afhandelen van internationale transacties is op dit moment enkele weken. Een algemene oplossing hiervoor is er nog niet.

Er zijn een aantal startups die dit probleem proberen op te lossen door het betalingssysteem te veranderen met een soort blockchain-technologie. Doordat IBM nu ook heeft aangekondigd met de blockchain te willen gaan werken zal dit proces ongetwijfeld versnellen. Door de blockchain zullen de probleem opgelost worden en zullen er minder fouten gemaakt worden. Daarbij komt er meer flexibiliteit en transparantie voor de banken. Bij dit systeem wordt er overigens gebruik gemaakt van IBM blockchain Platform welke gebaseerd is op Hyperledger Fabric.

Toepassing blockchain

Door IBM wordt het voorbeeld aangehaald van een boer in Samoa. Hij wordt verbonden met een koper uit Indonesië waarbij de blockchain gebruikt wordt. Deze legt de voorwaarden van het contract vast en beheert de handelsdocumentatie. Er kan door de boer ook een onderpand opgesteld worden en hij kan de transactievoorwaarden afronden.

In sommige gevallen wordt op eilanden in de Stille Oceaan, Australië, Nieuw Zeeland en het Verenigd Koninkrijk de technologie al toegepast. De verwachting is dat volgend jaar de retail-industrie in de South Pacific de blockchain technologie in 60 procent van de globale betalingen zal gebruiken. Daarbij maken er ook al een aantal banken deel uit van het programma. Ook dat heeft de ambitie om het komende jaar uit te breiden naar landen zoals Zuid-Amerika, Zuidoost Azië enz.

Het bedrijf Accenture werkt op een soortgelijke manier met de blockchain-technologie. Onlangs werd bekend dat zijn een platform maken welke gebaseerd is op interbancaire betalingen. Accenture werd door de overheid uit Singapore aangewezen  tot het ontwikkelen en beheren van het platform.

 

 

Bron:  www.techzine.nl  –  IBM gaat blockchain gebruiken om buitenlandse betaling te versnellen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here