Blockchain is een techniek waarmee we voor altijd aan de vraag kunnen beantwoorden, hoe kunnen wij vertrouwen wat er op internet staat? Dit is een argument van de voorstanders. Blockchain is de techniek achter de bekende Bitcoin en wordt nu veel gebruikt voor het ruilen van elektriciteit, het kopen van oa ceoncert kaarten en huizen. De voorstanders beweren dat blockchain over een paar jaar niet is weg te denken uit ons leven.

Blockchain is een tevens een netwerk van allerlei computers met een identieke kopie van informatie over transacties die openbaar zijn en daarmee veilig en inzichtelijk.

Wat kan je er allemaal mee doen?

De bekendste toepassing van Blockchain is dat je er mee kan betalen. Het betalingsmiddel zijn cryptomunten en de 2 bekendste zijn Bitcoin en Ethereum. Er worden tegenwoordig veel cyrptomunten uitgebracht en allemaal denken dat dit de belangrijkste munt gaat worden in de toekomst. Zo zijn er al honderden digitale munten uitgebracht en heeft de Gulden ook weer eer nieuw leven gekregen. De ontwikkelaar van deze digitale valuta is Rijk Plasman uit Amsterdam. Het is tegenwoordig al mogelijk om in 66 winkels en webshops weer met een Nederlandse Gulden te betalen en dat moeten er meer worden. Het is de bedoeling dat de Gulden in handen komt van alle Europeanen en dat je er op veel plekken mee kan betalen.

Stroom uitwisselen

Blockchain-technologie kan voor veel meer worden gebruikt dan alleen geldtransacties, zo kan je bijvoorbeeld met de hulp van blokchain energie ruilen. Dat gebeurt nu bij De Ceuvel in Amsterdam. De stroom wordt opgewekt met zonnepanelen en die worden dan weer gedeeld met blockchain-technologie. Tom Westra van Spectral Energy werkt hiermee samen met Alliander en legt uit hoe het werkt.

“Alle boten bij De Ceuvel hebben een zonnepaneel. Bij iedere boot is een slimme meter geplaatst. Die registreert precies hoeveel energie er wordt opgewekt en wat er wordt gebruikt.” Alle energie die je niet gebruikt, gaat via een blockchain-transactie door naar de buurman. Die transactie levert een energietoken op: Jouliette.”

De bedoeling is dat de energiemunt een ruilmiddel gaat worden binnen De Ceuvel. “Stel je voor dat ik er op een zonnige dag niet ben. Maar bij Café De Ceuvel zit het terras vol. Ik lever dan stroom aan het café. Morgen werk ik weer op de boot. Dan kan ik lunchen van de geleverde stroom.”

Deze technologie is nu een aantal weken live maar de gebruikers moeten nog wel eens worden over de waarde van de digitale munt. Dan moet je denken aan hoeveel watt vertegenwoordig 1 Jouliette, staat de waarde ook vast of zijn er momenten dat een Jouliette meer of minder waard wordt. Nog dit jaar verwacht de initiatiefnemer Tom Westra dat er binnen De Ceuvel met Jouliette betaald kan worden.

Verkopen van concertkaarten

Je kan blockchain ook gebruiken voor de verkoop van concertkaartjes. GUTS verkoopt via de technologie van blockchain haar concertkaartjes. Maarten Bloemers werknemer van het bedrijf zegt dat de verkoop met blockchain veel beter en eerlijker gaat. De ticketservice is nog maar een paar maanden online en je kan onder andere tickets kopen en doorverkopen voor Jochem Myjer in theater de Nieuwe Luxor.

“Toen ik hoorde dat het niet mogelijk was om de echtheid van doorverkochte tickets te garanderen, dacht ik: ja dat kan wel, via blockchain. Dus dat hebben we gebouwd. We maken concertkaartjes slim. De eigenschappen en het eigendom van concertkaartjes staat in een blockchaintransactie geregistreerd. Het kaartje weet zelf als het een nieuwe eigenaar krijgt. Dan krijgt het kaartje vanzelf een nieuwe barcode.”

Het systeem van GUTS werkt op de Ether-blockchain. Een koper merkt daar niks van. Het werkt heel eenvoudig. Jochem Myjer tweet een linkje naar de kaartverkoop voor zijn nieuwe show, die herleid je naar de app van GUTS waar je het kaartje kan kopen of doorverkopen. Via deze manier is het onmogelijk om je kaartje aan te bieden op eBay of op Marktplaats. Via de blockchain manier weet je niet aan wie je een kaartje doorverkoopt of koop maar je hebt wel 100% zekerheid dat het kaartje werkt en voor de juiste prijs.

Kopen of huren van een huis

Het is zelfs mogelijk om te investeren of verhuren van een huis via de blockchain, dat toont het bedrijf van B Landlord aan. Dit bedrijf gebruikt de blockchain-technologie om het voor de kleine investeerder mogelijk te maken oom een deel van een huis te kopen, CEO Robert Reinder Nederhoed legt het uit

“In principe kun je al mede-eigenaar worden vanaf duizend euro. Je wordt zo voor ongeveer een procent eigenaar van een huis en deelt elke maand in de huurinkomsten. En daar gebruiken we blockchain-technologie voor.” Ondertussen bezitten de gebruikers bij B Landlord twee woningen een in Den Haag en een in Rotterdam.

“Een huis wordt in een heleboel stukjes geknipt. Dat zijn allemaal blockchain-tokens. Een soort aandelen per huis. Die tokens zitten in de digitale portemonnee van de gebruikers. Zo zijn ze aantoonbaar mede-eigenaar. Die tokens kun je overdragen op iemand anders.”

Op dit moment doen er 110 mensen mee aan dit projecten van B Landlord. De verdeling van de huurinkomsten gaat nu nog via een stichting maar dat moet gaan veranderen in de toekomst, het loopt dan niet meer via een stichting maar via een smart contract. Je maakt dan huur over naar een adres en die verdeeld het automatisch (smart contract blockchain) over de eigenaren. De bedoeling is dat een derde partij (B Landlord) zich helemaal niet meer bemoeid tussen eigenaren en huurders.

De hierboven initiatieven zijn voorbeelden van de technologie die nu worden toegepast in de hedendaagse economie en handeling maar dit is nog maar een topje van de ijsberg. Er is zoveel meer mogelijk met de blockchain en daar wordt achter de schermen bij veel bedrijven hard aan gewerkt.

 

Bron: www.nos.nl

GA NAAR BINANCE >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here