Cryptocurrencies winnen aan populariteit in de Baltische staten, waar nog geen uitgebreide regelgeving is ingevoerd. Bedrijven uit meerdere sectoren, waaronder onroerend goed, online handel, de horeca en zelfs de gezondheidszorg, profiteren van crypto-betalingen. Sommige bedrijven uit de regio bieden hun diensten al wereldwijd aan.

Appartementen verkocht in ruil voor Bitcoin

Cryptocurrencies worden steeds algemener geaccepteerd in Litouwen, Letland en Estland, waar het kopen van een kopje koffie met bitcoin tegenwoordig niets speciaals is. Café’s, bars, restaurants, hotels, souvenirwinkels en zelfs een orthopedische kliniek accepteren nu cryptos, volgens de lokale media. Het lijkt erop dat de ‘Baltic Tigers’ van de EU de “Bitcoin-tijgers” van Europa worden.

Bitcoin betalingen zijn op de stijging in de Baltische staten

Crypto-betalingen zijn geïntroduceerd in de onroerendgoedsector door verschillende bedrijven die grondpercelen en wooneenheden verkopen in de Baltische staten, zo meldt Novaya Gazeta. Potentiële kopers zullen straks land en huizen kunnen kopen in de Auriai cottage-nederzetting, die momenteel in aanbouw is, niet ver van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Onroerend goed wordt ook in het naburige landen Letland en Estland verkocht. De Letse vestiging van Baltic Sotheby’s International Realty biedt penthouse-appartementen in Jūrmala aan in Bitcoin prijzen. Onlangs heeft de Estlandse makelaar LAAM Kinnisvara aangekondigd dat het cryptocurrency accepteert voor appartementen in de stad Maardu, op 15 minuten rijden van Tallinn. Een derde van de 44 woningen die het bedrijf daar heeft gebouwd, is al verkocht. De volgende bitcoin-deal staat gepland voor volgende week.

Crypto’s geaccepteerd voor kleding

Bitcoin betalingen nemen toe in de Baltische staten. Meer dan 30 locaties in Vilnius accepteren crypto-betalingen. In de hoofdsteden Tallin en Riga van respectievelijk Estland en Litouwen zijn er 26 en 21 Bitcoin geldautomaten te vinden volgens Coinmap.

De meeste bedrijven die crypto’s accepteren zijn afkomstig uit de horeca – cafés, bars, restaurants, souvenirwinkels, verschillende hotels. Andere sectoren maken echter snel een inhaalslag.

Ongeveer een maand geleden kondigde de franchisenemer van United Colors of Benetton in Litouwen aan dat hij cryptocurrencies zou accepteren. De winkels van het modemerk in Vilnius nemen nu Bitcoin, Ethereum, Dash, NEM en Steem via een partnerschap met Coppay. De in Wit-Rusland gevestigde betalingsprovider biedt onmiddellijke conversie naar fiat tegen een wisselkoers op basis van gegevens uit meerdere markten. “Onze medewerkers vinden het leuk omdat het eenvoudig en gemakkelijk is. Er was geen extra training nodig “, zei Arturas Zuokas, mede-eigenaar van het bedrijf en voormalig burgemeester van Vilnius.

Estcoin uitgeven door Estland overheid

Overigens heeft Litouwen al een platform dat lijkt op dat van Coppay. Het lokale bedrijf Coingate tekende onlangs een overeenkomst met een Franse ontwikkelaar van online betaaloplossingen. Door deze samenwerking met Prestashop zijn de Litouwers van plan diensten te verlenen aan 80.000 verkopers over de hele wereld.

Bitcoin is nog steeds niet gereguleerd

Er zijn in geen van de Baltische staten richtlijnen hoe Bitcoin of andere cryptocurrencie gereguleerd moet worden. Letland heeft onlangs geprobeerd om cryptocurrencies voor belastingdoeleinden gedeeltelijk te erkennen. De autoriteiten in Riga zeiden dat bitcoin “als een ruilmiddel” kon fungeren. Als gevolg hiervan wordt 20% belasting geheven op meerwaarden uit deals met cryptocurrency.

Estland, misschien wel het meest digitaal ontwikkelde Baltische land, denkt er over na om haar eigen cryptocurrency uit te geven. Tallinn geeft het idee niet op, ondanks de negatieve houding van de Europese Centrale Bank. Ambtenaren achter het project zijn nog steeds aan het pushen voor het uitgeven van “Estcoin”, niet als een crypto, maar als een teken. Estland is hoe dan ook vastbesloten om door te gaan met zijn plannen voor een nationale munt.

De centrale bank van Litouwen, die al enige tijd tegen cryptocurrencies was, is net begonnen met overleg met vertegenwoordigers van de crypto-sector over een mogelijk regelgevend kader. “De blinde ontkenning, de terughoudendheid om de cryptocurrency-wereld te begrijpen en ermee te werken, leidt ons nergens”, zei een hoge ambtenaar van Lietuvos Bankas vorige week.

GA NAAR ANYCOIN >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here