Heb je vorig jaar flink geld verdiend met je cryptmunten dan doe je er verstandig aan om nu alvast wat cryptowinst op zij te zetten ivm de belastingdienst. Volgend jaar slaat de belastingdienst namelijk het ontplofte vermogen aan en daarom zou een voorlopige aanslag wat meer rust geven.

Peildatum

Als men volgend jaar aangifte gaat doen over het jaar 2018 moet 1 januari 2018 als peildatum aanhouden. Door grote koersexplosie bij de digitale munten kunnen relatief kleine handelaren met de belastingdienst te maken krijgen. Het box-3 vermogen komt misschien boven de belastingvrije drempel welke over het vorig jaar 25.000 euro bedroeg en nu over 2018 30.000 euro bedraagt. Er gelden dubbele bedragen voor fiscaal partners.

Extreme koersstijgingen

Bij de bitcoin zien we geen echt extreme koersstijgingen maar wel bij de kleinere broertjes zoals bijvoorbeeld bij de ripple en ethereum. Als je begin 2017 500 euro aan ripple had dan is dit nu op 1 januari 2018 zo’n 175.000 euro waard geworden en ook de ethereum groeide uit van een begin waarde van 500 euro naar 45000 euro nu.

Door de belastingdienst wordt de stroom van nieuwe vermogenden flink in de gaten gehouden aldus een woordvoerder van de fiscus. Zij snappen dat de belastingbetaler in de problemen kan komen omdat de peildatum 1 januari is. Blijft de waarde hoog dan is dat niet erg maar is de koers een jaar later een stuk lager dan wordt het lastiger.

Jan van Esch, belastingadviseur van Duijd Fiscalisten, kent het probleem en heeft een tip voor alle snel rijk geworden cryptohandelaren. Hij krijgt er ook al veel vragen over van diverse mensen die er veel mee verdiend hebben.

Voorlopige aanslag

Hij geeft het advies een voorlopige aanslag over 2018 aan te vragen en op die manier kun je het dan alvast in termijnen betalen. Zet eventueel een deel van je cryptomunten om om die betalingen te doen als je vermogen alleen in digitale munten zit.

Bij de aangifte over 2017 die we in maart doen hoef je nog geen vermogensrendementsheffing te betalen en of je je digitale valuta dan opgeeft is geheel aan je zelf aldus strafrechtadvocaat Noud van Gemert. Het roept natuurlijk vragen op als je een onverklaarbaar vermogen hebt maar de grote stijgingen van cryptovaluta is overal bekend. Stijgt een munt met duizenden procenten dan is dat natuurlijk al een verklaring wanneer je aan kunt tonen dat je al in het bezit was van de munten voor de waardestijging.

Bedragen van tientallen of honderden euro’s zijn nog ver onder de vrijstellingsgrens van 25.000 euro. Volgend jaar wordt het anders, dan gaat de belastingdienst rekenen met de 175.000 euro die 500 euro aan ripple waard was op 1 januari 2018.

Valkuil voor handelaren

Voor handelaren in cryptomunten zit daar de valkuil omdat het vooralsnog nog een grote vraag is hoeveel de munten op het moment van de volgende aangifte waard zijn. Ze kunnen nog veel meer waard zijn maar ook totaal ingestort zijn. Het is daarom verstandig nu alvast een gedeelte opzij te zetten en dat gaat niet om gigantische bedragen. Heb je bijvoorbeeld 50.000 aan vermogen dan betaal je zo’n 430 euro aan belasting en heb je 100.000 euro dan moet je 775 euro belasting betalen. Ten opzichte van de gigantische rendementen zijn dit relatief kleine bedragen.

Je kunt nu gemakkelijk al berekenen hoeveel je moet gaan betalen omdat de peildatum begin deze maand al was. Je doet er dus verstandig aan om dit bedrag alvast opzij te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here