Het is voor het eerst, sinds het is toegestaan om in bitcoinfutures te handelen, dat de Amerikaanse toezichthouder Commodity Futures Trading Commission, de CFTC, aanklachten heeft ingediend tegen drie bedrijven. Deze drie bedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan fraude rondom crypocurrency’s. De CFTC houdt toezicht op de handel in futures of drivaten.

De handel in bitcoinfutures is toegestaan sinds december en de CFTC lijkt de aangewezen instantie om actie te ondernemen. In de Verenigde Staten is, net als in veel andere landen, toezicht op de cryptocurrency nog onbekend en dan met name in de zin dat er nog geen regels voor zijn. Daarmee is het vanzelfsprekend dat er ook geen toezichtouders zijn voor het handhaven van deze regels. 

Piramidespel en fraude

Volgens CFTC worden er nu drie personen aangeklaagd die ‘normale’ misdrijven op hun geweten hebben. De eerste verdachte, ene Patrick McDonnell, wordt verdacht van fraude en het stelen van geld van klanten die dachten via zijn bedrijf in bitcoin en litecoin te investeren. 

De tweede verdachte, Dillon Michael Dean, wordt er van verdacht een piramidespel op te hebben gezet waarmee hij minimaal 1,1 miljoen dollar zou hebben vergaard bij meer dan 600 deelnemers en daarbij zou hebben beloofd te hebben geïnvesteerd in bitcoin. De derde aanklacht is tegen iemand gedaan waarvan de naam niet bekend is.

Bitconnect per direct gestopt

Afgelopen week is ook bekend gemaakt dat Bitconnect, een cryptoplatform, per direct gestopt zou zijn met de duistere leen- en wisseldiensten. Er werd door experts al langere tijd gewaarschuwd dat het een piramidespel was. Het doek viel meteen toen Amerikaanse en Britse toezichthouders eisten dat Bitconnect moest stoppen met zijn diensten. Veel investeerders die de mooie beloftes van Bitconnect geloofden, zijn als gevolg van deze ondergang hun inleg kwijt. 

Regulering cryptocurrency’s

Diverse landen zijn nu bezig met nieuwe regels ten aanzien van de regulering van cryptocurrency’s. Landen als China en Zuid-Korea zijn bezig met wetgeving om de handel in cryptomunten aan banden te leggen of zelfs een verbod in te stellen.

Gisteren werd door de Duitse en Franse ministers bekend gemaakt dat ze in maart met een gezamenlijk voorstel komen voor het reguleren van cryptocurrency’s. Door alle speculatie over mogelijke regelgeving vond er en flinke daling plaats van de koers van de bitcoin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here