Er zijn inmiddels al meer dan duizend cryptomunten in omloop en deze vertegenwoordigen een gezamenlijke waarde van meer dan 175 miljard dollar. Het jaar 2017 kan dus nu al het jaar van de crypto-revolutie worden genoemd. De grootste cryptomunt is veruit de bitcoin. Deze heeft een marktwaarde van meer dan 95 miljard dollar en deze week bereikte de koers van 1 bitcoin de recordhoogte van 5800 dollar.

Uiteraard blijven er ook de nodige critici zoals de Zwitserse zakenbank USB. Zij brachten een nieuw rapport uit waarbij zij klanten waarschuwen dat de opmars van de cryptomunten van dit moment niet wordt ondersteund door fundamentele factoren. Zij denken dat de grote stijging van het cryptogeld tijdens de afgelopen maanden een speculatieve zeepbel is.

De huidige hype rond de cryptomunten vergelijken zij met de tulpenmanie in de Republiek der Nederlanden in de 17e eeuw en met de Britse South Sea Bubble uit de achttiende eeuw. De analisten van USB schrijven dat bij financiële zeepbellen altijd geroepen wordt door speculanten dat het dit keer anders is. Argumenten die logisch zijn worden opzij gezet omdat de speculanten vinden dat mensen die nog twijfelen gewoon niet kunnen begrijpen dat de wereld veranderd is. Probleem bij deze theorie is dat dit ook het geval is en dat de wereld niet zo snel verandert.

Gouden toekomst

De opmars van cryptomunten berust, net zoals in het verleden, op een belofte van een Gouden toekomst vindt USB. Krijgt de onderliggende blockchaintechnologie meerdere toepassingen dan hopen vroege investeerders flink te profiteren. De analisten van USB schrijven het volgende:

“ Het duurt nog jaren voordat de daadwerkelijke voordelen zichtbaar worden erkennen ook degenen die in blockchain geloven. Tegenover de relatief hoge handelsomzetten van cryptomunten staat een beperkt gebruik in de echte wereld, Dit suggereert dat veel handelaren uit zijn op speculatieve winsten en niet van plan zijn om cryptomunten te gebruiken voor transacties in de reële economie”

“Het bepalen van de fundamentele waarde is het lastigste aspect. Valuta waar een overheid achter staat vertegenwoordigen ook een nationale economie. Dat is bij cryptomunten niet het geval. Gelet op het feit dat cryptomunten aan alle voorwaarden van typische zeepbellen voldoen en er geen reële economie achter zit is vrijwel zeker sprake van een zeepbel. Zeker als je in acht neemt dat bitcoin in twee jaar tijd twintig keer zoveel waard is geworden”

De scherpe mening van UBS is gelijk aan  die van Jamie Dimon, topman van JP Morgan. Daartegenover zijn er juist een aantal andere zakenbanken zoals Goldman Sachs en Morgan Stanley die zich een stuk positiever hebben uitgelaten over de sterk groeiende markt van cryptovaluta en blockchaintechnologie.

De Zwitserse zakenbank ziet wel mogelijkheden voor het principe van de blockchaintechnologie. Zij schrijven hierover dat het beleggen in blockchain een beetje lijkt op het beleggen in internetbedrijven tijdens de jaren negentig. Zij denken dat je, door te investeren in bedrijven die de blockchaintechnologie ondersteunen, het beste kunt profiteren van de nieuwe ontwikkelingen. Denk hierbij aan softwarebedrijven en platforms die in de financiële sector de blockchain succesvol toepassen.

 

Bron: www.businessinsider.nl  –  De meeste eigenaren van cryptomunten willen geen spullen kopen maar azen op speculatieve winst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here