Onderzoekers van de Finse Centrale Bank hebben beweerd dat het economische systeem van de digitale munteenheid Bitcoin revolutionair is. Dit staat te lezen in het rapport dat drie economen Gur Hubersman, Jacob leshno en Ciamac Moallemi publiceerden op 5 september 2017. In het rapport van de Centrale Bank staat te lezen dat de infrastructuur van de virtuele munteenheid een mate van bescherming biedt tegen manipulatie door slechte actoren door middel van het vaste systeem dat deze techniek herbergt.

Passage uit het rapport:

“Bitcoin is een monopolie dat wordt beheerd door een protocol, niet door een beheersorganisatie. Bekende monopolies worden beheerd door organisaties met discretionaire bevoegdheden om prijzen, aanbiedingen en regels te bepalen en te wijzigen. Monopolies worden vaak gereguleerd om hun machtsmisbruik te voorkomen of tenminste te beperken.”

Andere hoogtepunten van het rapport

Het rapport heeft ook opgemerkt dat omdat Bitcoin wordt beheerd door een protocol, hoeft het niet gereguleerd te worden. Dit komt doordat het netwerk altijd de code van Bitcoin afdwingen en omdat gebruikers zelf kosten vastleggen (afhankelijk van hoe snel zij hun transacties willen bevestigen).

De auteurs adviseerden ook dat een dieper onderzoek naar Bitcoin en zijn infrastructuur door andere deskundigen wordt uitgevoerd.

“[Bitcoin’s] schijnbare functionaliteit en bruikbaarheid zouden de economen verder moeten aanmoedigen om deze prachtige structuur te bestuderen.”

Bank of Finland’s werken al op de Blockchain technologie en Bitcoin. Opgemerkt moet worden dat de opinie van de onderzoekers niet noodzakelijkerwijs het officiële advies van de Finse Bank is. Niettemin is het document nog steeds erg belangrijk vanwege de betrokkenheid van de centrale bank bij Blockchain en Bitcoin.

In 2016 organiseerde de bank een seminar over Blockchain in zijn bod om lokale onderzoeksprojecten op de technologie te ondersteunen. Het seminar heeft deze deelnemers aangetrokken als lokale academici, toezichthouders en bedrijven.

Hoewel het rapport technisch alleen de mening van een paar individuele onderzoekers is, moet opgemerkt worden dat hun mening in het kader van de officiële onderzoek van de Finse bank waarschijnlijk significant gewicht draagt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here