Na berichten dat meerdere landen strenger toezicht willen gaan houden op cryptomunten zijn de koersen van bitcoin en andere cryptovaluta fors gezakt.

De koers van de bitcoin daalde naar 10.500 dollar en hiermee is de munt weer terug op het niveau van de koers vlak voor de grote stijgingen tijdens de maand december. De bitcoin had toen even een waarde van over de 20.000 dollar. De belangrijkste redenen voor de forse dalingen zijn de mededelingen van meerdere landen over een strenger toezicht op de digitale munten.

Verbod China

In China pleit een Chinese centrale bankier voor een verbod op cryptocurrencies zoals de bitcoin. Hij adviseert ook om aanverwante diensten te verbieden. Dit voorstel zou hij tijdens een bijeenkomst van Chinese beleidsmakers hebben gedaan aldus persbureau Reuters die een gespreksverslag in handen kreeg. Uit dit verslag blijkt dat China uit vrees voor bubbels probeert de handel in cryptomunten aan banden te leggen.

Vice-gouverneur Pan Gongshen van de People’s Bank of China geeft als argument voor het aanpakken van de handel: “Pseudo-financiele innovaties welke geen relatie hebben met de economie moeten niet ondersteund worden”

Ook aanpakken van Cryptodiensten

Naast het verbieden op handelsplatforms door nationale en regionale autoriteiten pleit hij er ook voor om crypto-gerelateerde diensten aan te pakken. Dit zijn onder andere wallets waar bitcoin en andere cryptomunten in bewaard worden. Over deze aanpak wordt door China al maandenlang gespeculeerd. De reden voor de Chinese argwaan tegen over bitcoin en andere digitale munten is dat ze bang zijn dat wanneer de Chinezen hun geld inzetten in cryptovaluta, er door autoriteiten geen zicht meer is op waar het geld blijft.

Ook regels in Frankrijk

Ook in Frankrijk is er een roep naar strengere regels. Bruno Le Maire, minister van Financiën, heeft opdracht gegeven aan een voormalig topman om regels te maken welke het witwassen en financiering van terreur met behulp van cryptocurrencies onmogelijk zouden moeten maken. Welke regels dat zouden moeten zijn is nog niet duidelijk.

Waarschuwing

Er moet door beleggers rekening worden gehouden met het feit dat zij al hun geld kunnen verliezen met investeringen in de digitale munten aldus Steven Maijoor. Hij is voorzitter van de Europese koepelorganisatie voor financiële toezichthouders, de European Securities and Markets Authority en hij sluit zich aan bij een waarschuwing die eerder werd gegeven door een minister van financiën Wopke Hoekstra.

De waarde van de bitcoin is uiterst volatiel en vaak wordt het gedrag hiervan ondermijnd aldus Maijoor in een interview met persbureau Bloomberg.

Regels Zuid-Korea

Vorige week was een verbod op bitcoinbeurzen ook al in het nieuws nadat een Zuid-Koreaanse minister van Justitie had medegedeeld dat er een beslissing zou worden genomen over en eventueel verbod. Dit is een van de ‘maatregelen’ om speculatie in te dammen aldus de verklaring van het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Toch kan deze beslissing nog wel even duren.

Echte naam

In Zuid-Korea gaat men de investeerders wel dwingen om hun echte naam te gebruiken als ze gaan handelen in digitale munten en zij krijgen tot het einde van de maand de tijd om onder hun echte naam te gaan handelen, aldus de Zuid-Koreaanse toezichthouder Financial Services Commission(FSC). Houden beleggers zich hier niet aan dan kunnen er boetes volgens. De hoogte van deze boetes is niet bekend.

Bitcoin koers snel omlaag

De bitcoinbeurzen worden hard geraakt door al het nieuws over mogelijke verboden. De afgelopen dagen zijn de belangrijkste tien cryptomunten fors in waarde gedaald. Op het moment van dit schrijven staat de koers van de bitcoin op 10.103 dollar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here