Inmiddels is de waarde van de bitcoin zoveel opgelopen dat het voor de hand ligt dat  een crash van deze cryptomunt onafwendbaar is. Dit is de mening van Chris Iggo die hoofd beleggingen is bij AXA IM, een grote vermogensbeheerder. Hij stelt echter dat deze crash geen risico zal vormen voor het financiële systeem.

Iggo is van mening dat dit niet waarschijnlijk is en het zal ook niet het einde van de digitale marktplaats zijn. De munt heeft nog bij te weinig publiek een ingang gekregen. Daarentegen heeft de bitcoin, welke afgelopen zaterdag weer rond de 100.000 dollar per coin op platforms zoals Coindesk geprijsd werd, alle eigenschappen van een ‘digitale zeepbel’.

Als CIO (chief investment manager) is zijn visie voor vastrentende waarden van belang: in Europa is AXA IM een van de grootste fondsen met een vermogen van 735 miljard aan fondsen van bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen onder beheer welke Iggo een positief rendement moet bieden.

Digitale munt is grondstof

Anders dan veel economen, beschouwt Iggo de bitcoin niet als valuta, belegging in aandelen of vastgoed maar hij ziet de munt eerder als grondstof. Deze zijn in het verleden vatbaar gebleken voor zeepbellen en speculatie.

“Volgens sommigen kunnen robots onze banen in gaan nemen maar ik denk dat de bitcoin dat eerst kan doen met het vermogen van mensen” aldus Iggo. Hij besteed zijn spaargeld alleen aan beleggingen waarover ‘enige wettelijke afspraken’ zijn gemaakt.

Groot marktkapitaal

Inmiddels ligt de marktkapitalisatie van de bitcoin, met 165miljard, boven die van grote multinationals. Denk hierbij aan bijvoorbeeld GE Corporation, Mc Donalds, General Motors en BP. De snelle waardeontwikkeling van een munt die geen bedrijfsmodel kent beschrijft Iggo als madness. Hij vraagt zich af waar de economische waarde ligt die deze enorme waardestijging rechtvaardigt. Hij kan zich alleen maar voorstellen dat er een soort crash komt voordat de meeste bezitters van de bitcoin  de mogelijkheid krijgen deze bitcoins om te zetten in echte valuta’s.

 

Bron: www.telegraaf.nl  Crash bitcoin komt en is geen risico economie

GA NAAR BINANCE >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here