Hoewel de tussenstand dit jaar aangeeft dat het rendement voor goud 12 procent is en voor bitcoin 600 procent vindt Goldman Sachs het goud nog steeds een betere belegging.

Twee analisten van de Amerikaanse zakenbank schrijven dat edelmetalen geen historische vergissing of een aandenken zijn. Edelmetalen blijven een essentiële  categorie in beleggingsportefeuilles. Het grote voordeel van goud ten opzichte van cryptovaluta is duurzaamheid en wezenlijke waarde, aldus de analisten. Als tijden onzeker worden dan wordt er meer belegd in edelmetaal en dit drijft de waarde op, zowel op korte als lange termijn. Zij maken op een aantal vlakken een vergelijking tussen goud en bitcoin.

Bestendigheid: het is nodig om vakkennis en know-how te hebben voor zowel goud als bitcoins. Hierbij wint goud echter omdat cryptovaluta gestolen kunnen worden uit wallets, computers of smartphones. Ook kan de bitcoin ten prooi vallen aan nieuwe reguleringen en aan risico’s van netwerk of infrastructuur tijdens een crisis.

Verplaatsbaarheid: Het vervoeren van goud kan zeer kostbaar zijn gezien het gewicht en de beveiliging die hierbij nodig is. Ook hoge invoerrechten zoals bijvoorbeeld in India. Bitcoins transporteren van de ene plek naar de andere is veel goedkoper.

Intrinsieke waarde: Er is een beperkte voorraad goud op aarde. Bij cryptovaluta is het eenvoudig om alternatieven te creëren en dit houdt in dat er totaal geen controle is op het aanbod. Er is geen wezenlijke waarde op basis van schaarste.

Rekeneenheid: Goud heeft minder last van dagelijkse prijsschommelingen en is dus beter in staat zijn waarde vast te houden.  In 2017 was de turbulentie tussen de bitcoin en de dollar zeven keer hoger dan goud.

 

Bron: www.finanzen.nl  –  Goldman Sachs: goud is beter dan bitcoin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here