Als we kijken naar de staat van de blockchain in 2018, moeten we ons afvragen: is crypto bankieren van de niet-gecrediteerde of niet-bankierende bankier?

Na de ongelooflijke bull run van 2017, die ongekende aandacht trok voor Bitcoin en andere cryptocurrencies, werd 2018 gekenmerkt door een even krachtige regelgevende weerslag. Hoewel Bitcoin legaal blijft in de meeste rechtsgebieden van de OESO, worden de cryptomarkt en zijn deelnemers steeds meer gestraft voor het gebruik van de digitale middelen van hun keuze.

In sommige landen, waaronder blockchain-knooppunten zoals de VS en Israël, kunnen banken de toegang van gebruikers tot hun fiat-bankrekeningen blokkeren als ze geliquideerde middelen van cryptowisselingen en handelsplatforms storten. Dit heeft geleid tot een situatie waarin leveranciers die Bitcoin accepteerden, terugschrokken van hun beslissing om dit te doen, om hun bedrijven niet in gevaar te willen brengen.

Deze maatregelen worden niet altijd door de overheid geleid, maar zijn in de meeste gevallen het gevolg van de onwil van banken om hun klanten volgens hun behoeften te bedienen. Financiële instellingen zullen vaak Anti-Money-Laundering-richtlijnen noemen om hun acties te rechtvaardigen. Hoewel het volgen van Bitcoin en de meeste cryptocurrencies veel gemakkelijker is dan het volgen van contant geld, zullen de meeste banken ze als niet-traceerbaar ‘duister geld’ behandelen en weigeren om in de buurt van hen te komen. Dit zijn wel signalen dat de banken vrezen voor hun machtsposities.

2019 is misschien wel het jaar waarin dit alles gaat veranderen. Regulerende onzekerheid, een niet-coöperatieve banksector en schaduwrijke, gefragmenteerde instellingen die de crypto-markt domineren, hebben een enorme vraag gecreëerd naar een schone en consumentvriendelijke oplossing die bereid is om de gaten op te vullen die door de huidige financiële instelling niet worden ingevuld.

Revolutionaire ontwikkeling gaande

In feite is de eerste uitgesproken crypto-gerichte bank al opgenomen en heeft al een licentie. EQIBank is van plan in december 2018 haar eerste particuliere en zakelijke rekeningen te openen en zal haar klanten in staat stellen cryptocurrencies te houden in verzekerde rekeningen naast internationale fiat-valuta’s. De bank zal ook haar eigen interne cryptocurrency-uitwisseling uitvoeren en een crypto-uitleensysteem van dezelfde soort aanbieden.

Als offshore bank, gereguleerd volgens internationale normen, zal EQIBank het eerste officiële contactpunt zijn tussen crypto-markten en het internationale financiële systeem. Het zal echter waarschijnlijk niet de laatste zijn. Verschillende kleine Europese banken hebben zich al gedeeltelijk aangesloten bij de crypto-bandwagon en proberen Bitcoin-holdings op te nemen in de servicepakketten die aan hun klanten worden aangeboden.

Aangezien het algemene verbod op crypto meer afkomstig is van beslissingen van gevestigde banken dan van regulerend toezicht, hebben deze nieuwe kleine spelers een echte kans om een aanzienlijk marktaandeel te veroveren. Er zijn momenteel duizenden legitieme bedrijven en individuen op zoek naar welverdiende bankdiensten. Als de ‘oude garde’ ze niet zal geven, zal blijkbaar iemand anders dat doen.

We moeten niet verbaasd zijn als financiële instellingen plotseling 180 graden draaien en verklaren dat de blockchain de beste AML-tool is die ooit is ontwikkeld (wat het inderdaad is). Dit zal waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar snel genoeg om 2019 te verklaren als het jaar waarin crypto eindelijk verbonden wordt met het wereldwijde financiële systeem.

GA NAAR BITONIC >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here