Ook vandaag willen wij het weer over de bitcoin, grootste cryptomunt van dit moment hebben. De koers van deze digitale munt is namelijk voorbij de 15.000 dollar. Eergisteren ging de mijlpaal van 12.000 dollar eraan waarna hij vervolgens s’avonds voorbij de 13.000 dollar steeg.

Als bijzondere wetenswaardigheid is het marktkapitaal van de bitcoin op het moment 250 miljard dollar en dit is hoger dan het bruto binnenlands product van bijvoorbeeld Griekenland. Uiteraard zijn er ook vandaag nog steeds weer de ‘zeepbel-waarschuwers’. De volgend ananalisten-quote vat eigenlijk alles wel zo’n beetje samen: “There is no backstop. If suddenly tomorrow everyone decided bitcoin was worthless, it would be worthless, and I’m not sure whether people have really thought that one through”.

De reden waarom critici nog een stuk kritischer kunnen worden is een stuk interessanter. Beleggers kunnen namelijk vanaf komend weekend handelen in bitcoin-futures, derivaten waarmee een investeerder zich verplicht tot het kopen van coins voor een bepaalde prijs op een bepaald tijdstip. Een grote zorg is hierbij nodig van de betrokken clearinghuizen die tussen de partijen bij een transactie zitten. Als de cryptomunt weer eens in een wilde rit terecht komt dan zal er door de clearingpartij meer onderpand aan de kopende partij gevraagd worden. Lukt dit niet en de volatiliteit is weer eens enorm dan moet het huis de positie overnemen. Op die manier kan het zelf in de problemen komen en kunnen ook andere beleggers het haasje zijn door het prijsstuwende effect. Om deze reden had deze derivatenclub graag een debat gehad over een mogelijk garantiefonds.

Nog een andere kwestie is dat er iedere vorm van toezicht mist op de bitcoinmarkt en er angst voor marktmanipulatie bestaat. De Amerikaanse toezichthouder heeft over al deze zaken niet heel erg veel nagedacht is de mening van de club. Het zijn terechte zorgen want eigenlijk is het future-avontuur in de kern gewoon een manier om de olievlek van de bitcoin verder uit te breiden. Wat er ook gebeurt, op het moment gaat het future-feest gewoon door.

 

Bron: www.daskapital.nl  Hoppatee. Bitcoin over 15.000 dollar

GA NAAR BINANCE >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here