cryptomarkt terug naar groen

Afgelopen week gingen de koersen van cryptomunten als bitcoin, ethereum en litecoin fors omhoog en deze koersstijgingen blijven voort zetten. Vraag is of de koersen van de cryptomunten afgelopen week hun bodem bereikt hebben.

De koers van de bitcoin, welke nog altijd verreweg de grootste cryptomunt is, daalde op 1 april tot onder de 6500 dollar. In december was deze nog 19.000 dollar waard en dat betekent dus een verlaging van tweederde van die koers. Vorige week steeg de koers van de bitcoin in korte tijd naar 7000 dollar en passeerde zelfs even de 8000 dollar. Ook nu is er een stijgende lijn. Op het moment van dit schrijven is de koers van bitcoin 8114 dollar.

Ethereum, Bitcoin cash en Litecoin

Ook de prijzen van andere crypto’s zoals ethereum, litecoin en bitcoin cash laten een stijgende lijn zien. Ethereum stond vorige week op een koers van 367 dollar en kijken we nu naar de actuele koers dan is deze op dit moment van schrijven 514 dollar. Thomas Lee, hoofd research van Fundstrat Global Advisors, is van mening dat er drie zaken zijn waaraan de stijgingen van crypto’s toe te schrijven zijn. Hij verklaarde tegen Bloomberg dat de Spaanse bank Satander een op blockchain gebaseerd systeem heeft gelanceerd om geld mee over te maken naar andere landen.

Ook zou de koersdruk van de laatste tijd voor onduidelijkheid hebben gezorgd over wat men op moet geven aan de belastingdienst. De verkoopdruk hierdoor is nu voor een groot deel voorbij.

Daarnaast zouden er beleggers zijn die hebben gegokt op daling van de koersen van crypto’s door short te gaan. Je verkoopt daarbij je beleggingen zoals bitcoin, die je niet hebt omdat je immers denkt dat je de crypto’s te zijner tijd tegen een lagere koers kunt kopen. Wanneer de koers stijgt in plaats van daalt dan is het hoogst waarschijnlijk dat je op verlies uitkomt. Je verlies wordt grotere naarmate je denkt dat de koers de andere kant op gaat. Door nu crypto’s te kopen kun je dat afkappen.

Optimisme

Eerder waren veel grote beleggers sceptisch over cryptomunten maar onlangs lijkt daar verandering in te zijn gekomen. In januari noemde George Soros crypto’s nog een zeepbel maar gaat er nu waarschijnlijk toch in handelen. Het cryptohedgefonds Pantera Capital Management denkt dat het dieptepunt in de koers van bitcoin bereikt is en is zelfs van mening dat deze dit jaar misschien wel voorbij het vorige hoogtepunt gaat komen. 

Niet iedereen is zo optimistisch, neem bijvoorbeeld de Bank of America. Zij maakten de vergelijking met onder andere de tulpenmanie uit de 17e eeuw. De South Sea Company en de Mississippi denken dat de ‘grootste zeepbel’ in de geschiedenis gaat knappen. Hiervoor waarschuwde ook de Nederlandse AFM.

GA NAAR BITONIC >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here