Onlangs is er in een brief aan de tweede kamer medegedeeld dat Nederland baanbreker wil worden ten aanzien van de aanpak van cryptocurrency. Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft alleen een internationale aanpak nut en kan Nederland in zijn eentje niets beginnen tegen het misbruik met digitale valuta.

De digitale munten, en met name Bitcoin, kennen de laatste jaren een grote groei en dat leverde een aantal investeerders veel geld op. Daarentegen is het ook erg gevoelig voor diefstal, grote verliezen en illegale activiteiten. Met name het misbruik vraagt in steeds meer landen om regularisering. China en Zuid-Korea nemen in Azië hierbij het voortouw en ook in Amerika wordt er gezocht naar een oplossing om de regulering strenger te maken. Duitsland en Frankrijk zijn de landen die vooral in Europa de discussie oproepen over strengere regels. Ook de Europese Unie is actief bezig met plannen voor het reguleren van cryptovaluta.

Bij de regulering van cryptovaluta wil vooral Nederland een voortrekkersrol spelen.

Hoekstra, minister van Financiën geeft in zijn brief de risico’s aan en de vatbaarheid van het systeem voor criminele activiteiten. Hij wil meer transparantie en meer toezicht.

“De Franse en de Duitse ministers van Financiën en centralebank-presidenten hebben al een oproep gedaan om cryptovaluta te bespreken in de G20. Nederland ondersteunt dit initiatief en wil hierbij een voortrekkersrol spelen binnen de Europese en internationale aanpak van bitcoin en andere cryptocurrency” aldus Wopke Hoekstra.

Geen verbod

De minister wil ook gaan overleggen met de diverse creditcard maatschappijen met het verzoek om de consument beter te beschermen als deze cryptomunten koopt met creditcard. Deze bescherming is nu nog niet aanwezig op de virtuele markt waardoor het investeren in cryptovaluta veel risico’s met zich meebrengt.

De minister wijst er op dat het niet de bedoeling is om virtuele munten zoals Bitcoin te verbieden. Hij is van mening dat de innovatieve techniek achter de digitale munten behouden moet worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here