Nederlandse banken bemoeien zich nog aan de ‘voorgrond’ niet met de markt voor de virtuele valuta zoals bitcoin ethereum. Klanten van de grote banken kunnen via de bank nog niet handelen in cryptomunten. Voor alsnog houden de banken de boot nog aardig af. Banken hanteren nu nog zelfs strengere toelatingseisen voor bedrijven die actief zijn op de cryptomarkt.

Dit constateerde verschillende onderzoekers na een rondvraag onder de Nederlandse banken. Geen van al die banken ziet de markt van de virtuele valuta als een interessante markt en laat deze markt nog over aan ongereguleerde partijen. Banken experimenteren onderling wel met blockchain-technologie, dit is een methode waarmee transacties decentraal en digitaal kunnen worden opgeslagen.

Vergelijking met de tulpenmanie

Dit is wel een tendens en zo sluiten de Nederlandse banken zich aan bij die van Europa en de geluiden vanuit Wall Street. Recent vergeleek de topman van JP Morgan, Jamie Dimon bitcoin nog met fraude en gaf verder een vergelijking met de tulpenmanie in de 17e eeuw. Hij zal elke medewerker van JP Morgan ontslaan als ze überhaupt gingen handelen in cryptocurrency.

De Nederlandse banken stellen niet zulke harde eisen aan hun personeel, het is van Jamie Dimon ook een schreeuw in het duister omdat de cryptocurrency niet te stoppen. De Nederlandse banken hebben onderling afgesproken om niet in cryptocurrency voor eigen rekening te handelen. Bankmedewerkers mogen wel privé handelen. Regels voor het handelen in cryptomunten zetten de banken onder privébelegging of op het beleid dat gericht is belangenverstrengeling te voorkomen.

Anonieme transacties

Bedrijven of particulieren die handelen of gaan handelen in cryptomunten kunnen hierbij niet terecht bij de Nederlandse bank en zelfs niet voor advies. Een voordeel van de cryptomunten is dat je transacties anoniem kan versturen en dat is juist sterk aangescherpt na de financiële crisis. Banken moeten precies weten wie hun klanten zijn en wat ze precies doen. Springt een klant uit haar patroon dan moeten ze dit ook rapporteren bij de Nederlandse bank. De meest belangrijke reden van de digitale valutamarkt is om dit juist allemaal te vermijden. Toezichthouden De Nederlandse bank waarschuwt al enkele jaren voor de gevaren en risico’s van de digitale valuta. Eigendommen en waardeoverdracht worden volledig anoniem uitgevoerd en is geen toezicht van derden.

Hypotheek verhogen

De markt is nu overgelaten aan partijen als een Bitonic, die handelen in bitcoin of een Cryptotrader, die handelt en geeft advies. Cryptotrader heeft geen vergunning om geld aan te nemen van klanten maar mogen ze wel adviseren. Mario Halaley van Cryptotrader beweert zelfs dat de hype zo explosief is dat particulieren beleggers leningen afsluiten of zelfs hun hypotheek verhogen om het vrijgekomen geld te investeren in cryptomunten.

Sommige banken waaronder ING

Sommige Nederlandse banken zoals ING zeggen vanwege de integriteitsrisico’s niet alleen nauwlettend naar klanttransacties te kijken, maar hanteren ook strenge eisen voor bedrijven uit de cryptosector. ‘Met betrekking tot ondernemingen die actief zijn in de cryptomarkt zijn wij zeer terughoudend’, zo laat ING weten.

 

GA NAAR BINANCE >>

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here