In Nederland zijn er op het moment veel bedrijven die massaal inspringen op de hype rond bitcoin. Er wordt weinig aan de munt zelf verdiend maar er wordt des te meer verdiend met alles wat er rond de handel in cryptomunten en de onderliggende blockchain te maken heeft.

Op het moment wordt er heel veel opgezet aan bedrijven, platforms en losse diensten. Het is de vraag of start-ups er veel mee verdienen maar er is een grote beweging op gang gezet welke veel mogelijkheden creëert, aldus Daan Kleiman van platform Bitonic. Het meest wordt er geprofiteerd door de consultants die banken, verzekeraars en dienstverleners voorlichten over hoe ze de technologie het beste voor hun bedrijf kunnen inzetten.

Daarnaast zijn er ook overheden, universiteiten, advocatenkantoren en grote software reuzen zoals IBM die onderzoek doen naar de blockchain. Ziekenhuizen, notarissen en onderzoeksinstellingen zien kansen in deze afgeschermde overdracht op het digitale grootboek doordat alle transacties uniek beveiligd zijn. De start-ups die nieuwe diensten bedenken worden goed in de gaten gehouden door durfkapitalisten in Silicon Valley. Dit komt vooral omdat Nederlandse ondernemingen zeker vijf jaar vooruitlopen in vernieuwing op de meeste Europese landen, aldus Charly Zwemstra van het fonds Main Kapital.

Binnen afzienbare tijd kwamen digitale handelsplatformen op zoals Bitonic, Bitmymoney, BTC Direct en Happycoins. Per dag kreeg platform Coinbase vorig jaar 500.000 bezoekers. Er duiken in de Nederlandse markt tientallen betaalvervangers van de euro op en alles via blockchain af te rekenen. Er wordt bijvoorbeeld door Digital MKB een alternatief opgezet voor een spaarpunten systeem in supermarkten.

Cryptomunten zoals bitcoin, ethereum en ripple worden soms gemijnd door hele rekken met computers. Nederlandse start-ups aan de TU Delft en Rotterdam bewijzen zich ook in slimmere technologie en goede hardware. Dit doen zij bijvoorbeeld met energie zuiniger netwerken als reactie op de kritiek dat het minen van cryptovaluta veel stroom vergt.

De capaciteit van de vrij ongerepte markt wordt flink overschat. Door Markets& Markets, marktonderzoeker, is gezien dat de omzet uit alles wat op blocKchain draait in deze sector is toegenomen van vorig jaar 242 miljoen naar 7,7 miljard. Dit binnen vijf jaar. Dit is dan nog exclusief de marktwaarde die wordt toegeschreven aan de bitcoin, welke zo’n 200 miljard dollar waard is. Er worden inmiddels over de hele wereld 1380 nieuwe digitale munten verhandeld.

De met een code beveiligde wallet, de portemonnee waar de betalingen in terecht komen, is een berucht zwak punt. Van Zuidam ziet een toename van bedrijven met een veilige opslag. “Steeds vaker en ook buiten internet, fysiek en kluizen”.

In december is het Nederlandse Crypto Index Fonds begonnen met geld van investeerders met indexbeleggen in de meest verkochte digitale munten. Dit biedt kans op een aantrekkelijk rendement maar is ook risicovol meent medeoprichter Egbert Jan de Vries. Er wordt door iedereen nar de munten gekeken maar die blockchain technologie met unieke transacties zal markten openbreken aldus de Vries. Waar nu overal nog intermediairs nodig zijn liggen kansen om goedkoper te werken, efficiënter en transparanter.

Door grote beleggingsfondsen wordt er nog huiverig gereageerd op bitcoins. Door beheerders zoals Gemini en Circle worden er beleggingen in digitale munten geregeld voor family-offices van vermogenden. Pieter Thiel, miljardair-investeerder (PayPal en Facebook) is volgens de Amerikaanse media de grote voorloper daarvan. Hij laat voor honderden miljoenen investeren door zijn achterban.

GA NAAR BINANCE >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here