Nederlandse bedrijven te weinig kennis voor gebruik blockchain

Uit een onderzoek van Avanade blijkt dat Nederlandse bedrijven graag willen starten met blockchain maar niet weten hoe en waar ze moeten beginnen. Een grote meerderheid geeft toe dat zij te weinig kennis hebben van blockchain en nog niet weten op welke manieren zij dit kunnen toepassen.

Nederlandse bedrijven hebben nog steeds teveel associatie met cryptovaluta als bitcoin als zij aan blockchain denken. Op dit moment is slechts 4,9 procent van de bedrijven bezig met blockchain maar daarentegen denkt 76,6 procent dat ze deze technologie in de toekomst zullen gaan toepassen. Wat opvalt is dat  de helft van de bedrijven die blockchain willen gaan toepassen hier op het moment nog helemaal geen aandacht aan besteed.

Te weinig kennis

Als grootste belemmering wordt het gebrek aan kennis voor het werken met blockchain gezien. De bedrijven die op het moment al met blockchain werken geven zichzelf dan ook een onvoldoende ten aanzien van de kennis van deze technologie. Er is meer optimisme bij de bedrijven die dit jaar van plan zijn om met blockchain te gaan werken. Hiervan geeft 18.2 procent zichzelf een onvoldoende en 36,4 procent geeft zichzelf een acht of hoger.

Nederlandse mogelijkheden blockchain
Blockchain, illustration.

Er is dus nog veel educatie nodig op het gebeid van blockchain. Er is nog weinig associatie ten aanzien van blockchain en veilige dataopslag of smartcontracts en juist daar liggen er waardevolle zakelijke toepassingen. Volgens Ruud Bakker, Innovation Lead digital studio binnen Avanade Nederland, komen bedrijven er achter wat ze nog niet weten en wat er allemaal mogelijk is met blockchain als ze starten met de technologie.

Samenwerking

Een meerderheid van de bedrijven staat open voor samenwerking en dit is essentieel voor blockchain. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven dit gelukkig ook zien. De verwachting bij 73,8 procent van de bedrijven is dat zij gaan samenwerken met een of meerdere partijen op het gebeid van blockchain. Slechts 8 procent verwacht dat zij dit volkomen zelfstandig gaan doen. Door het samenwerken met concurrenten zou de drempel lager worden: 35 procent ziet het belang hiervan als het gaat om blockchain technologie.

Rol voor Nederlandse Overheid

Bedrijven in Nederland zijn nog steeds huiverig ten aanzien van de rol die zij zelf kunnen spelen bij de ontwikkeling van blockchain en zij zien nog een grote rol voor de Nederlandse Overheid. Onderzoek geeft aan dat 38,8 procent van de bedrijven van mening is dat er een grotere rol voor de Nederlandse Overheid is op het gebied van ontwikkeling en toepassing van blockchain. Kijk je naar de bedrijven die al met blockchain werken dan ligt dat percentage een stuk lager. Slechts driekwart hiervan vindt dat er een rol voor de overheid moet zijn.

Hoge kosten

Er zijn ook verschillen op andere vlakken tussen bedrijven die al met blockchain werken en zij die hier nog mee moeten starten. Bedrijven die al met blockchain werken ervaren beduidend minder belemmeringen en minder dan 7,1 procent zien hoge kosten als belemmering. Vier keer zoveel van de bedrijven die nog met blockchain aan de slag gaan zien dit wel als belemmering. Dit verschil ook te zien als het gaat om de privacy van data.

Er is nog veel te leren maar langzamerhand raken bedrijven meer bekend met blockchain. Doordat er al zoveel op de markt is, is er voor veel dingen een oplossing. In veel gevallen van onzekerheid is het gewoon een kwestie van beginnen.  Zet een eerste stap en ga samenwerken met partners om veel voordeel te halen uit de blockchain technologie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here