Op het moment zijn de twee grootste pensioenuitvoerders van Nederland, APG en PGGM, bezig met de blockchain technologie. Zij houden zich bezig met  een zelfontwikkelde blockchain voor de administratie van een fictief pensioenfonds met 10.000 deelnemers.

De eerste fase van dit bijzondere, gezamenlijke, experiment is inmiddels afgerond en tijdens de nu volgende fase gaan zij de administratie van APG’s personeelspensioenfonds met 5000 deelnemers overzetten. De pensioenuitvoeringsorganisaties APG en PGGM gaan nu met het prototype verder onderzoek doen. Dit zou in de toekomst moeten leiden tot een meer flexibele en transparante pensioenadministratie welke ook nog eens goedkoper zal zijn.

Blockchain: technologie achter de cryptomunt bitcoin

De blockchain is ontstaan als technologie achter de cryptomunt bitcoin. Bedrijven blijven ver weg van het vrijgevochten karakter van de blockchain door samen te werken aan een algemeen goedgekeurde standaard binnen een gesloten omgeving. Voor hun zijn de praktische mogelijkheden van de blockchain veel belangrijker.

Bij de blockchaintechnologie komen meerdere computers tot hetzelfde resultaat terwijl ze onafhankelijk van elkaar opereren. In het transactieproces wordt elke stap gedocumenteerd en is tot een bepaalde hoogte traceerbaar. Theoretisch kan de blockchain de oplossing zijn om transacties te beveiligen tegen fraude en zijn er dus veel meer mogelijkheden met de blockchain. Denk hierbij aan administratieve taken zoals hypotheken, verzekeringen of het bijhouden van aan- en afvoer van goederen.

Ook is het een digitaal register waarbij ingevoerde data, voor iedereen die is aangesloten, onuitwisbaar is en direct zichtbaar.

Er wordt nu door veel financiële partijen met de blockchain geëxperimenteerd en dus ook door de grote Nederlandse pensioensector. Het prototype welke door APG en PGGM werd ontwikkeld is gebaseerd op het systeem welke achter de virtuele munt ethereum zit.

Organisaties APG en PGGM

De APG en de PGGM zijn de twee grootste pensioenuitvoerders in Nederland en samen verzorgen zij ongeveer de helft van alle pensioenadministraties. Voor meer dan 5 miljoen deelnemers hebben zij  meer dan 660 miljard euro aan pensioenvermogen onder beheer.

 

 

Bron:  beurs.com   –   Blockchain moet pensioen goedkoper maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here