De verdeling van rijkdom in de bitcoin wereld is vele malen ongelijker dan die van de wereld van het geld. De markt is zeer vatbaar voor manipulatie doordat er weinig regels zijn. Er kunnen door het ontwerp van de bitcoin maximaal 21 miljoen bitcoins bestaan en op dit moment zijn er 16.7 miljoen bitcoins in de omloop. Deze bitcoin zijn in het bezit van ruim 24 miljoen adressen. Doordat al deze bitcoins weer deelbaar zijn kun je al vanaf een honderd miljoenste van een bitcoin in bezit krijgen. Deze heeft natuurlijk op dit moment nul waarde in euro’s.

Het is eenvoudig te zien hoe deze bitcoins verdeeld zijn omdat elke bitcoin aan een adres is gekoppeld. Deze verdeling is erg scheef. Het adres met de meeste bitcoins heeft 129.948 bitcoins in bezit wat op dit moment een waarde is van ruim 2 miljard euro. Op het moment van dit schrijven is de helft van alle bitcoins verdeeld over slechts 5.944 adressen en dat is maar 0.0002 procent van het totaal. Als je bij de rijkste 1 procent adressen wilt behoren dan moet je in het bezit zijn van maar 4,4 bitcoin.

Platform of persoon?

Het grote nadeel aan deze methode is dat een bitcoinadres niet noodzakelijk gelijk staat aan een persoon. Iemand kan in het bezit zijn van meerere bitcoin adressen om bijvoorbeeld zijn bezit te spreiden. Ook andersom is het zo dat een adres niet toe hoeft te behoren aan een persoon. Bitcoinbeurzen en bedrijven waar bitcoins worden verhandeld hebben bijvoorbeeld een adres.

Pareto-principe

Om deze redenen heeft een crypto-investeerder geprobeerd een specifieke analyse te maken en is hierbij van het pareto-principe uitgegaan. Dit economische principe stele dat 20 procent van iets altijd verantwoordelijk is voor 80 procent van het resultaat. Dit geeft aan dat 80 procent van het geld in de wereld in handen is van 20 procent van de mensen. Bij de bitcoin liggen deze verhoudingen nog schever volgens deze crypto-investeerder om dat een vrij hoog aantal bitcoins in bezit is van een kleine groep mensen die heel vroeg begonnen zijn met het minen van bitcoin.

Zijn analyse geeft aan dat de rijkste 1 procent van bitcoin eigenaars meer dan de helft van alle bitcoins bezitten. Wil je bij die rijkste 1 procent horen dan moet je minimaal 15 bitcoins hebben wat op dit moment een waarde vertegenwoordigt van zo’n 199.000 euro. Heb je meer dan 1,28 bitcoin dan hoor je bij de rijkste 10 procent. Bezit je 0.037 bitcoin dan ben je al rijker dan de helft van alle bezitters van bitcoins.

Instabiel

Het feit dat een groot gedeelte van deze bitcoins in bezit is van een kleine groep mensen kan voor problemen zorgen. Als zij slechts een klein deel van hun coins verkopen dan kunnen enkele grote spelers zorgen voor grote prijsdalingen. Normale aandelen zijn streng gereguleerd en is handelen met voorkennis ten strengste verboden. Dit is bij de bitcoin niet het geval en kunnen  bticoinbezitters afspraken maken en op die manier de prijs manipuleren.

Een vroegere bitcoin investeerder liet aan Bloomberg weten dat deze risico’s inderdaad bestaan maar dat hij er zelf nooit de tijd voor heeft gehad. Er zijn steeds meer platforms voor handel in bitcoin die regels maken voor het handelen in cryptovaluta en je blijft als handelaar nooit onopgemerkt: op verschillende fora wordt elke stroming van grote aantallen bitcoins druk bediscussieerd.

Nederlanders en bitcoin

Volgens onderzoek van Kantar TNS waren in augustus dit jaar ruim 100.000 Nederlandse huishoudens in het bezit van bitcoin en waren er nog eens 150.000 mensen van plan om te investeren in cryptovaluta. Aannemelijk is dat deze aantallen de afgelopen maanden flink zijn gegroeid. Er wordt overigens door de meeste mensen niet meer dan 100 euro geïnvesteerd en dat is op dit moment zo’n 0.006 bitcoin. De risico’s op grote verliezen zijn dan zelfs met grootscheepse marktmanipulatie erg klein.

 

Bron: www.rtlz.nl   Met 1.28 bitcoin hoor je al bij de rijkste 10 procent

GA NAAR BINANCE >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here