Bitcoin-pinapparaten zouden worden gebruikt voor het witwassen van zwart geld. Het Softwarebedrijf BeyeleX heeft een bitcoin-pinapparaat op de High Tech Campus staan en Eindhoven en zegt ” Je kunt nog beter een kauwgomballenapparaat meenemen.

Zoals bekend is de waarde van de bitcoin explosief gestegen. Stond de virtuele munt begin dit jaar nog op 961 dollar, inmiddels is de waarde van deze cryptomunt ruim 7200 dollar. Dit is een groei van 650 procent en het plafond is nog niet in zicht. Verwacht wordt dat de koers van de bitcoin deze maand over e 8000 dollar zal gaan.

Deze waardestijging is te danken aan het feit dat er steeds meer landen de bitcoin erkennen als geldig betalingsmiddel zegt Herman Vissia, directeur van softwarebedrijf ByeleX. Zij plaatsen de bitcoin-apparaten in Nederland. Aangezien de bitcoin in Nederland nog niet als wettig betaalmiddel wordt erkend kan het hier worden verkocht in een automaat. Op de automaten wordt er geen controle uitgeoefend door de Nederlandse bank of de Autoriteit Financiële markten.

Via bitcoin-apparaten zwart geld inruilen

De bitcoin is een geliefd middel om zwart geld om te zetten in legaal geld en dat komt door de hoge warde en het gebrek aan toezicht. Het OM (Openbaar Ministerie) heeft deze week een waarschuwing uitgegeven dat criminelen hun zwarte geld witwassen via bitcoin-pinapparaten. In Nederland zijn er op dit moment 13 van deze apparaten en daar zouden grote bedragen cash geld anoniem kunnen worden gestort in ruil voor bitcoins.

Vissia benadrukt dat er bij transacties boven de 15.000 euro wettelijke verplichtingen zijn tot cliëntonderzoek en moet de transactie gemeld worden bij de Financial Intelligence Unit. Zij moeten dat doen in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Dit soort transacties komen bij bitcoin-pinapparaten niet voor aldus Vissia.

Uiteraard willen criminelen hun zwarte geld witwassen en inruilen voor bitcoins maar dit niet via de apparaten. Niemand gaat daar 50.000 euro afstorten. Bovendien zijn de apparaten zo afgesteld dat je per storting een bepaald bedrag kunt invoeren. Voor grote bedragen zou je dus uren bezig zijn en dat loopt in de gaten. Het witwassen van geld wordt buiten het zicht gedaan van camera’s en publiek.

Digitale valuta in Cloud

Toch wekte de waarschuwing van het OM de suggestie dat er bij bitcoin-pinapparaten grote bedragen ingevoerd kunnen worden en deze omgezet kunnen worden naar bitcoins. Hierdoor is er een nieuw soort criminaliteit op gang gekomen. Er werd vorige week  een bitcoinapparaat gestolen in Ouden Bosch. Dit is volslagen idioot aldus Vissia.  De digitale valuta staan in Cloud en zitten niet in het apparaat. Uit Cloud zijn ze niet op te halen want wanneer je het apparaat aansluit op het internet wordt deze direct herkend. Er zat ook niet veel cash in het apparaat. “Je kunt nog beter een kauwgomballenapparaat meenemen!”

 

 

Bron: www.ed.nl   Natuurlijk willen criminelen hun zwarte geld inruilen voor bitcoins. Maar niet via bitcoinapparaten

GA NAAR BINANCE >>

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here