Er hebben zich in de afgelopen maanden al 2 Bitcoin hard forks plaatsgevonden, namelijk de Bitcoin Cash en Bitcoin Gold. Tijdens Block 494,784, (dat is rond 16 november) komt de derde Bitcoin fork in een zeer korte tijd: Segwit2x. Deze fork gaat een zeer grote impact hebben op Bitcoin en het is daarom wel belangrijk om te begrijpen wat er gaat gebeuren.

Wat is een ‘fork’?

Voordat we Segwit2x verder gaan uitleggen is het wel handig om te weten wat een fork precies is. Om het heel kort te zeggen en is een fork een update in de software van Bitcoin. Door deze update ontstaan er 2 versies met een gedeelde geschiedenis. Wanneer deze update plaats vindt worden beide Bitcoins gescheiden en gaat er een verder onder Bitcoin en de andere wordt een nieuwe cryptocurrency.

Wat is de toevoegde waarde van een ‘fork’?

Een software update voor een Bitcoin gaat altijd in overleg tussen de miners, zij stemmen hierover. Wanneer er onenigheid ontstaat tussen de miners kan het zo zijn dat er twee verschillende softwareversies van Bitcoin ontstaan. Er kunnen dan 2 situaties ontstaan, een soft fork, beide versies kunnen nog op hetzelfde netwerk draaien en zijn dan compatibel aan elkaar. Maar wanneer deze 2 versies niet op hetzelfde netwerk kunnen draaien maar echt van elkaar afsplitsen dan wordt dit een hard fork genoemd.

Waarom Segwit2x update?

De reden voor de update Segwit2x heeft te maken dat Bitcoin lastig schaalbaar is. Een Bitcoin block heeft maar een maximale grootte van 1MB, dit betekent dat het aantal transacties per blok gelimiteerd is. In het begin van Bitcoin zo’n 6 a 7 jaar geleden was dat geen enkel probleem, maar door de explosieve groei van de munt is het aantal transacties ook sterk togenomen. Dit brengt 2 grote gevolgen met zich mee.

  • De tijd om een transactie uit te voeren neemt toe.
  • De transactiekosten gaan omhoog. Men is bereid om meer te betalen als ze sneller worden geholpen door het Bitcoin netwerk.

Dit zijn problemen waar je als handelaar of gebruiker niet vrolijk van wordt en daarom is de Bitcoin community op zoek gegaan naar een oplossing. Vele grote spelers uit de Bitcoin wereld zijn in mei(!) al bijeengekomen om over dit probleem te discussiëren. Ze zijn toen gezamenlijk overeengekomen om de Segwit en Segwit2 updates uit te voeren.

De Segwit update?

Wanneer je een Bitcoin transactie uitvoert ben je 3 onderdelen gepasseerd: de input (public adress van de zender), de output (public adress van de ontvangen) en de signature (het onderdeel dat verifieerd of je wel de beschikking hebt over genoeg Bitcoins om de transactie uit te voeren).

De Segwit update zorgde er voor dat de signature uit de transactie werd weggehaald. Hierdoor nam de grootte van een Bitcoin transactie af, hierdoor werd het mogelijk om meer transacties in een block te stoppen.

BITCOIN CASH UPDATE

Deze update was tegen een groep binnen de Bitcoin community tegen het zere been in omdat zij vonden dat de Segwit update tegen de principes in zijn van de idealen van Satoshi Nakamoto (uitvinden Bitcoin). Het gevolg hieruit was dat de Bitcoin Cash upate werd ontwikkeld.  Deze hard fork vond plaats afgelopen zomer, deze updat hield de signature van de transactie wel in stand. De grootste update t.o.v. de Bitcoin was dat de blocksize 8x groter werd (8MB) en hiermee werd hetzelfde doel bereikt als de update Segwit.

SEGWIT2X

De huidige software van Bitcoin maakt al gebruik van de software Segwit, maar nog niet Segwit2x. Segwit2x vergroot net als Bitcoin Cash de block size. Bij Bitcoin Cash spreken we over 8MB maar bij de Segwit2x gaat de blocksize van 1MB naar 2MB. Er is de afgelopen periode een hoop onenigheid ontstaan binnen de Bitcoin community, veel partijen die eerst hun toezegging hadden gedaan voor de Segwit2x hebben zich teruggetrokken. Dit heeft een groot gevolg met zich meegebracht, de Segwit2x update wordt een hard fork.

Het nadeel van een grote block size

Wanneer de block size toeneemt houdt dat ook in dat er mee processing power nodig is om Bitcoins te minen. Dit maakt het alleen maar aantrekkelijker voor de grote partijen om te minen en de kleine mining pools zullen dan verdwijnen en de macht komt te liggen bij de grote ‘miners’. Dit betekent indirect dat de macht bij een selecte groep komt te liggen(elite). Dit gaat tegen de principes van de basisbeginselen in van Bitcoin.

Het voordeel van een grote block size

Wanneer de block size niet gaan toenemen betekent het ook dat de transactiekosten van het Bitcoin netwerk toenemen. Daarom wordt het niet meer aantrekkelijk voor een gemiddelde persoon om hiervan gebruik te maken. Door het vergroten van de block size blijft het toegankelijk. Het Bitcoin netwerk moet toegankelijk blijven voor iedereen anders kunnen alleen maar grote en rijke bedrijven het veroorloven om transacties uit te voeren in Bitcoin, dat is nooit de achterliggende gedachte geweest van Satoshi Nakamato.

GA NAAR BINANCE >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here