Verleden jaar hadden de bitcoinbezitters geluk maar dat zou nu zomaar verkeerd kunnen uitpakken. Het jaar 2019 is in zicht en daarbij behoort ook de belastingaangifte over het jaar 2018. Dat geldt ook over het bezit van je Bitcoins, en de peildatum is 1 januari 2018. De koers lag toen vele malen hoger dan dat die nu is, maar daar heeft de Belastingdienst maling aan. Ben je in het bezit van 30.000 euro of meer aan vermogen dan zal je daar vermogensbelasting over moeten betalen. Met dit eigen vermogen heb je rente ontvangen, beleggingen gedaan of gewoon gespaard. Dat is in de ogen van de Belastingdienst ook een vorm van inkomen en daar zal je belasting over moeten betalen.

Peildatum 1 januari 2018

Spaargeld, beleggingen en bitcoins of andere cryptovaluta vallen allemaal onder box 3: inkomsten uit sparen en beleggen. “Wij behandelen cryptovaluta op dezelfde manier als buitenlandse valuta zoals dollars, of edelmetaal”, legt een woordvoerder van de Belastingdienst uit.

De Belastingdienst kijk niet naar je actuele vermogen maar naar het vermogen wat je had op 1 januari 2018, de peildatum. Wat had je aan bezit op de eerste dag van het nieuw jaar, dat vul je in. Over het jaar 2017 pakte dat nog goed omdat de Bitcoin op 1 januari 2017 veel minder waards was dan aan het eind van vorig jaar. Nu is dat omgekeerd.

Waarde ligt lager dan 1 jaar geleden

Op 1 januari was 1 bitcoin rond de 11.000 euro waard. Nu ligt de waarde van 1 Bitcoin nabij de 3.000 euro. De grootste digitale munt krabbelt wel weer wat op maar of die tegen het einde van het jaar nog de waarde van 1 januari 2018 bereikt mag je wel als onmogelijk beschouwen. Stel je had over het jaar 2018 vijf bitcoins in bezit, dan zou je volgens de belastingdienst een waarde van 56.000 euro (5x bitcoinwaaride) aan vermogen moeten opgeven, daarvan is wel 30.000 euro vrijgesteld. Je moet dan vermogensbelasting betalen over de overige 26.000 euro.

De 26.000 euro kan je opsplitsen in twee delen, een spaardeel en een beleggingsdeel. De belastingdienst gaat uit van 0,36 procent rendement over spaargedeelte. Over het beleggingsgedeelte verwacht de Belastingdienst een rendement van 5,38 procent. Dat leidt tot een belasting van 30% over wat je hebt verdiend. Na een aantal berekeningen zal dit leiden tot een betaling van 157 euro. Dit bedrag is natuurlijk te overzien maar het is wel jammer wanneer je daar de werkelijke waarde van de bitcoin kijkt een jaar geleden. Die lag toen 5x zo hoog.

Wat gebeurt er als je het niet op geeft?

Hoe kan de Belastingdienst controleren dat jij de werkelijke waarde van de cryptomunten opgeeft, het is toch allemaal anoniem? De Belastingdienst wilt niet zeggen hoe ze het controleren. “Wij doen om strategische redenen geen mededelingen over onze controlestrategie”, zegt de woordvoerder van de Belastingdienst. Vul je niet het juiste vermogen in dan kan dit leiden tot een boete van 300 procent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here