Dinsdagochtend is de Zuid-Koreaanse cryptobeurs Youbit getroffen door een cyber aanval. Yapian, het bedrijf achter de beurs, was genoodzaakt om faillissement aan te vragen doordat het 17% van zijn bezittingen verloor door deze aanval.

Financial Times meldde dat Yapian dit op de website bekend heeft gemaakt. De cryptobeleggers kunnen  75% van hun tegoeden terug vorderen en de rest kan worden vergoed na afwikkeling van het faillissement. De schade pakt volgens het bedrijf voor de gebruikers waarschijnlijk kleiner uit dan het verlies van 17% voor het bedrijf zelf.

Deze aanval was voor het bedrijf de tweede hack tijdens de afgelopen acht maanden. De beurs werd in april ook al getroffen en toen verdwenen er bijna vierduizend bitcoins aldus een melding van het persbureau Reuters op basis van een artikel in een Zuid-Koreaanse krant.  De hack van afgelopen dinsdag was kleiner volgens Yapian en vond plaats in de ‘hot wallet’ van het bedrijf. In deze wallet worden cryptomunten opgeslagen zodat ze snel kunnen worden verhandeld. Volgens het bedrijf is de ‘cold wallet’ niet getroffen. Wie er achter de aanval zit is nog niet bekend. Het land wees met een beschuldigende vinger naar Noord-Korea bij de vorige hack in april.

Waarschuwen voor risico’s

In Zuid-Korea is beleggen in cryptomunten erg populair. De premier van Zuid-Korea Lee Nak-yon waarschuwde echter voor de risico’s die men neemt bij het beleggen in cryptovaluta. Valdis Dombrovskis gaf aan dezelfde zorgen te hebben en heeft benadrukt dat de financiële toezichthouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen door te waarschuwen voor de risico’s.

De relatief kleine cryptobeurs Youbit is opgericht in 203 en handelde in tien soorten cryptovaluta’s waaronder de bekendste, de bitcoin, ether en ripple.

Coinbase ook in problemen

Een aantal uren nadat de aanval op Youbit bekend was gemaakt bleek ook dat coinbase, de zeer populaire Amerikaanse cryptobeurs, ook met problemen te maken had. Topman en medeoprichter Brian Armstrong meldde in een blogpost op de eigen site dat er naar de medewerkers en aannemers van het platform een onderzoek is in gesteld. De plotselinge prijstoename van 33% van bitcoin-cash enkele uren voordat bekend gemaakt zou worden dat het platform deze valuta aan zijn portfolio zou toevoegen was aanleiding voor het instellen van dit onderzoek. Het was een maand geleden al verboden voor medewerkers van de cryptobeurs zelf in bitcoin cash te beleggen of het nieuws eerder met derden te delen.

 

Bron: www.fd.nl  Zuid-Koreaanse cryptobeurs failliet na cyberaanval

GA NAAR BINANCE >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here