Bitcoins kopen

TOP 5 Beste Bitcoin aanbieders

Bitcoins kopen in Nederland kan op veel verschillende manieren maar de digitale munt is volatiel. Dit betekent dat de waarde van de munt nogal schommelt, het ene moment stijgt bitcoin met een waarde van €1000 euro maar dat kan een minuut later weer voorbij zijn en daarom raden wij je aan om alleen geld te investeren wat je ook daadwerkelijk kan missen. Als je hebt besloten hoeveel jij wilt investeren in bitcoin gaan wij naar een volgende stap, waar koop ik bitcoin? Bij het kopen van bitcoin moet je niet alleen weten waar je ze koop maar hoe sla je deze digitale munt op en hoe doe je dit zo veilig mogelijk. We leggen hieronder uit in verschillende stappen waar je bitcoin kan kopen en wat je er dan mee kan doen.

Waar kan je Bitcoin kopen?

Je kan op drie verschillende manieren aan bitcoin komen;

  • via een wisselkantoor
  • bitcoin-ruilbeurs

Bitcoin kopen op een online wisselkantoor

Bitcoin kopen kan heel eenvoudig bij een online wisselkantoor. Het is mogelijk om met euro’s of dollars te betalen en je kan bij een aantal afrekenen met iDEAL.Bij bijna alle wisselkantoren moet je wel een account aanmaken en je identiteit verifiëren. Dit wordt dan wel duidelijk op welke manier bij een wisselkantoor moe tje 1 eurocent overmaken of een code invullen die je ontvangt in de vorm van een sms op je mobiele telefoon. Houdt wel rekening mee met het aanschaffen van bitcoin via deze wisselkantoren dat je een commissie moet betalen bij aanschaf en ook verkoop van bitcoin.

Bitcoin kopen via een exchange

Een bitcoin-ruilbeurs, in het vervolg van de pagina exchange brengen kopers van bitcoin bij elkaar. Dit betekent dat je altijd bitcoin moet hebben voordat je gaat deelnemen op zo’n platform. Een exchange platform verkoopt zelf geen bitcoin maar maakt het mogelijk om hoor en wederhoor in contact te brengen voor het uitwisselen van bitcoin, tegen een betaling. Wanneer je bitcoin koopt via een exchange betaal je ook een commissie maar dat ligt vele malen lager dan via een online wisselkantoor. Hoe meer je verhandelt hoe meer een platform van je wilt weten, ze vragen dan een geldig legitimatie bewijs te uploaden.

Bitcoin wallet

Wanneer je bitcoin koopt moet je ze ook opslaan en het liefst zo veilig mogelijk. Dit is mogelijk door te beschikken over een digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd. Een wallet beschikt over een publieke en privésleutel. Dit is een digitale sleutel en bestaat uit een reek van letters en cijfers en die zijn heel moeilijk te kraken.

Digitale sleutel

Dit is een digitaal adres waar je bitcoin naartoe kan sturen. iedereen kan wat naar dit opgegeven adres sturen maar je kan alleen in dit adres als je in het bezit bent van de geheime sleutel. Met deze sleutel toon jij aan dat je eigenaar bent van deze wallet en zo kan je ook bitcoin verzenden naar een andere wallet. Zorg ervoor dat je de privésleutel niet met anderen deelt want dat maakt het mogelijk om je bitcoin naar andere wallets te versturen.

Verschillende soort wallets

Er bestaat niet 1 wallet maar ze zijn er in verschillende soorten en ieder soort heeft zijn voor en nadelen en die hebben vaak betrekking op de manier hoe een wallet beveiligd is. Er zijn 5 soorten wallets.

Desktop

Je installeert een programma op je computer waar je bitcoin in op kan slaan.

Smartphone/tablet

Met behulp van een app op je telefoon kan je overal beschikken over je wallet. Het is met sommige apps zelf mogelijk om in winkels te betalen. Doordat je constant in verbinding staat met internet is deze manier minder veilig.

Online wallet

Met een online wallet kan je altijd en overal bij je bitcoins maar je bent wel afhankelijk van een derde partij omdat die zorgen voor de beveiliging. Wanneer zij deze niet op orde hebben kunnen dieven er met jouw bitcoin(s) vandoor.

Hardware

Via deze manier van opslaan kunnen hackers niet bij je wallet. Je slaat bitcoin dan offline op met een hardware wallet. Dit zijn kleine speciale apparaatjes die je verbind met je computer door middel van USB. Via deze offline methode worden bitcoin niet blootgesteld aan internet waardoor je niet te hacken valt.

Papieren wallet

Een papieren wallet is een manier op je publieke en privésleutel te kopiëren op papier. Deze kopieën zijn vaak voorzien van QR-codes zodat je na een scan snel een betaling kunt verrichten. Bewaar deze kopieën goed, want raak je ze kwijt, dan ben je zo ook echt kwijt.