Handleiding Bittrex

Deze handleiding is geschreven om te handelen via een desktop PC. Bittrex is wel webbased en slecht toegankelijk via een smartphone. Wij gaan ervan uit dat je een klein beetje verstand hebt van cryptocurrencies, zo niet lees dan een aantal pagina’s op onze website.

Het aanmaken van een account

Heb je nog geen account bij Bittrex dan laten wij nu zien hoe je dat aanmaakt. Wanneer je naar Bittrex.com gaat en je klikt rechtsboven op Login zie je het volgende scherm verschijnen.

Je klikt vervolgens op Sign Up. En je vult daarna de benodigde gegevens in en klikt vervolgens op Sign Up. Je ontvangt een verificatie-email om het allemaal te bevestigen en rond je aanmelding af. Hierna kan je inloggen via Bittrex.

Wanneer je bent ingelogd op Bittrex dan verschijnt er een scherm als hierboven. Wij leggen Bittrex uit aan de hand van NEO en dan klik je vervolgens op BTC-NEO.

Het bovenste gedeelte hebben we al uitgelegd, nu gaan we verder uitleggen hoe je kan altcoins kopen en verkopen (TRADING) via Bittrex.

DEPOSIT

Voordat je kan gaan traden op Bittrex moet je eerst een positieve wallet hebben op Bittrex. Wij laten hieronder zien hoe je Bitcoin naar een wallet op Bittrex kan versturen. Je gaat naar Wallet(rechtsboven) en druk op het + een nieuw scherm springt op.

Het deposit adres is het Bitcoinadres waar jij jouw eigen Bitcoins naar toe moet sturen. Dit is je eigen privé Bitcoinadres op Bittrex. Jij stuurt dus jouw eigen Bitcoins vanuit je eigen Bitcoinwallet die je op PC hebt staat of jij geeft dit adres op bij een Bitonic. Wanneer je dit hebt afgerond kan het wel even duren, maximaal een uur. Op het scherm bij Wallet wordt het bijgehouden of jouw nieuwe Bitcoins onderweg zijn. Wanneer de transacties voldoende is gecontroleerd zie je dat er beweging komt bij PENDING DEPOSIT naar DEPOSIT HISTORY. Het aantal Bitcoins dat jij hebt verstuurd naar je Bittrex wallets is nu terug te zien in AVAILABLE BALANCE.

Om te beginnen met handelen met NEO gaat u naar: https://bittrex.com/Market/Index?MarketName=USDT-NEO Je ziet dan het volgende scherm als hierboven. Je ziet meteen het koersverloop dat noemen we een candlestick diagram waarin het koersverloop duidelijk is. Je kan nog meer uit de grafiek halen maar daar komen we later op terug.  Je ziet naast de grafiek een tabel staan met het koersverloop in Bitcoin waarde en in US Dollar. “Last” is de koers van de laatste transactie die heeft plaats gevonden op Bittrex. Dit betekent niet automatisch dat het dan een verkooporder is geweest want het kan namelijk ook een kooporder zijn.

“BVOL” is de totale waarde van NEO waarin gehandeld is in de afgelopen 24 uur. “BID” is het laatste hoogste bod wat er wordt geboden en waarvoor iemand wilt kopen. “ASK” dat is het tegenovergestelde van BID en is het laagste bod waar iemand voor wilt verkopen. “24HIGH” is op dat moment de hoogste prijs van een transactie in de afgelopen 24 uur. “24LOW” is juist de laatste prijs van een transactie wat heeft plaats gevonden in de afgelopen 24 uur.

ORDER BOOK

Als je verder naar beneden scrolt zie je het ORDER BOOK. Dit is een overzicht van alle koop en verkooporders die handelaren hebben geplaatst voor een NEO. Aan de linkerkant staan de orders van handelaren die NEO willen kopen tegen een X-bedrag. Aan de rechterkant staan de orders van handelaren die de NEO willen verkopen voor een X-bedrag.

“SUM” is het totale volume in Bitcoin wat de order die geplaatst is waard is tot aan de betreffende order. “TOTAL” is het volume in Bitcoin van die specifieke order. “SIZE” (NEO) is het aantal NEO gekocht/verkocht wordt in die specifieke order. “BID’ in Bitcoin/ ASK in Bitcoin is de prijs die men wil betalen of juist ontvangen per gekochte en of verkochte NEO.

Als je terug gaat naar de grafiek van hierboven zie je dat er aan de bovenkant verschillende tabbladen zichtbaar zijn. Daaronder zie je een keuzevak voor de tijdseenheid in de grafiek. Als je Bittrex altijd op start dan staat de tijdeenheid altijd op 30 minuten maar die kan je zelf aanpassen naar dagen, weken en maanden. In de timeline zie je een grafiek met candlesticks. De hoogte van deze ‘sticks’ zegt iets over de koerswaarde in het aangegeven tijdsbestek (en niet over de hoeveelheid gehandelde NEO’s).

Uitleg candlestick

Wanneer je met de muis over een candle heen gaat, verkrijg je meer informatie. Dit zie je dan net boven de grafiek.

  • O (Opening) is de openingskoers in Bitcoin van het aangegeven tijdstip.
  • H (Highest) is de hoogste koers in Bitcoin gedurende deze candle (staaf).
  • C (Closing) is de koers in Bitcoin op het eindstip van deze candle.
  • L (Lowest) is de laagste koers in Bitcoin gedurende deze candle.
  • V (Volume) het totaal aantal verhandelde NEO’s gedurende deze candle.
  • B (Bitcoin) de totale waarde in Bitcoin dat het volume waard was tijdens deze candle.

Wanneer het verschil tussen de sluitingstijd en de openingskoers groen is dan, dan is de waarde van de sluitingstijd hoger dan de openingskoers van de candle. Wanneer de sluitingskoers lager ligt dan de openingskoers tijdens de candle, dan is deze rood. Onderaan de grafiek zie je het handelsvolume per tijdseenheid wordt weergegeven in de vorm van een licht gekleurde staafdiagram op de ‘achtergrond’.

Als je op het tabblad ‘Order Book’ klikt dan zie je een grafische weergave van de openstaande order in het orderboek. De bids worden groen weergegeven, dan zijn de order die handelaren willen kopen, aks zijn de orders van handelaren die willen verkopen en dat wordt in het rood weergegeven. Het volume op de Y-as wordt weergegeven in Bitcoin.

MARKET HISTORY

De market history geeft duidelijk weer van alle transacties die hebben plaatsgevonden de afgelopen periode. Het is een logboek compleet met datum en tijdseenheid wanneer de transactie heeft plaatsgevonden. Het laat ook goed zien of het koop of verkooporder was met de koers ten tijde van de transactie, het aantal NEO’s van de order en de waarde er van uitgedrukt in Bitcoins.

Rechtsboven van de Market History zie je 10 staan. Hiermee geef je aan hoeveel orders jij wilt zien in de lijst, je hebt de keuze uit 10, 25, 50 en 100. Rechtsonder zie je de mogelijkheid om te scrollen in de history.

 

TRADING

Wij laten nu zien hoe je NEO’s kan kopen. Stel je wilt 100 NEO-kopen. Je vult bij Units 100 in. We zien dat de vraagprijs (ASK) in het voorbeeld hierboven 0.000706767 Bitcoin per NEO is. Maar eigenlijk vind je dat net te duur. Je vult wel het aantal units in op 100 en bij Bid vullen wij 0.000700000 in. Type laten wij op Limiet staan en bij Time in Force op Good Til Canceled (deze zijn rood weergeven met een reden. Staan ingesteld voor wat gevorderde handelaar.

Bij Total zien wij een bedrag staan, dat is het aantal NEO’s x de waarde van de prijs NEO, het bedrag ligt hoger dan het aantal x de waarde. Dit komt omdat Bittrex een fee hanteert van 0,25% per transactie.

Te weinig saldo?

Wij hebben op dat moment voldoende Bitcoin om deze orde te plaatsen maar wanneer je dit niet hebt moet je het vogelde doen.

Wil je het totaal aantal Bitcoin wat je op dat moment ter beschikking hebt verkopen voor NEO dan eerst bij Bid de prijs in en klik dan op Units en vervolgens op Max. Bittrex rekent dan voor jou uit hoeveel NEO’s jij totaal kunt kopen.

Maar wij gaan verder met voldoende saldo. Je klikt op de blauwe button met Buy NEO. De order die wij hebben geplaatst verschijnt in het orderboek, afhankelijk of er nog orders zijn die een hoger bedrag bieden. Daarnaast verschijnt de geplaatste order ook onder het kopje OPEN ORDERS en blijft deze net zo lang daar staan totdat deze volledig is uitgevoerd of dat wanneer jij de order annuleert. De fee die jij moet betalen over de transactie wordt alleen maar afgedragen nadat de order is uitgevoerd. Je kan orders plaatsen zoveel je maar wilt zonder dat je daar ook maar een vergoeding over moet afdragen. Wanneer jouw order in het orderboek staat is het de vraag of iemand 100 NEO wilt verkopen voor jouw opgegeven bedrag.

In verloop van tijd wordt de order uitgevoerd heb jij deze in bezit en kan je er 2 dingen mee doen. Je kan de NEO weer verkopen via Bittrex of je haalt de NEO van Bittrex af.

Als je wilt verkopen ga je een sell order aanmaken. Dat werkt precies hetzelfde als een Buy order maar dan gebruik je de rechterkant. Nu is het de vraag of je je ze met winst of verlies gaat verkopen.

Withdraw

Wil jij graag de aangekochte NEO van Bittrex afhalen dan gaat dat als volgt. Ga in het Menu rechtsboven naar Wallet en daarna klik je op het blauw minteken naast NEO

Er opent zich een nieuwe pop-up scherm waar jij het ontvangstadres van de NEO wallet moet invoeren. Bij Quantity vul jij het aan NEO in die jij wilt overschrijven, hierna klik je op de blauw withdrawal knop. Je betaalt hier wel een fee over van 0,025 NEO. Hierna krijg jij een bevestigingsmail waarin jij bevestigt dat je NEO verplaatst naar een ander adres. Wij hebben nu in het kort uitgelegd hoe het handelen in Bittrex werkt.

Wij raden aan

Wij raden je wel aan om geen grote hoeveelheden cryptocurrency te laten staan op je Bittrex wallet. Handelsplatformen zoals een Bittrex worden nog wel eens gehackt of gaan failliet. Dat betekent dat je dan je munten kwijt bent. Daarnaast raden wij je aan dat je bij Settings op Bittrex kan kiezen voor 2FA, je moet dan bij het inloggen en verplaatsen van je munten op Bittrex een extra code gevraagd.