Handleiding Cryptopia

Deze handleiding is geschreven om te handelen via een desktop PC. Cryptopia is wel webbased en slecht toegankelijk via een smartphone. Wij gaan ervan uit dat je een klein beetje verstand hebt van cryptocurrencies, zo niet lees dan een aantal pagina’s op onze website.

Het aanmaken van een account

Heb je nog geen account bij Cryptopia dan laten wij nu zien hoe je dat aanmaakt. Wanneer je naar cryptopia.co.nz gaat en je klikt rechtsboven op register zie je het volgende scherm verschijnen.

Registreren bij Cryptopia

Deze gegevens vul je naar waarheid in en klikt vervolgens op register. Binnen enkele secondes ontvang je een e-mailbericht in de inbox van het opgegeven e-mail adres. Je klikt vervolgens in de link die je zit in het bericht en de aanmelding is voltooid. Klik vervolgens rechts boven op log in en vul je gegevens in.

Wanneer je eenmaal bent ingelogd op Cryptopia zie je de volgende afbeelding op je beeldscherm verschijnen. Wij gaan Cryptopia uitleggen aan de hand van LindaCoin (LINDA). Wanneer je de afbeelding van hierboven ziet klik je vervolgens op ‘Exchange’.

Wanneer je op ‘Exchange’ hebt geklikt zie je het volgende op je beeldscherm. Wij leggen Cryptopia uit aan de hand van LindaCoin (LINDA). Links boven zie je een ‘zoek balk’ en dar kan je op LindaCoin klikken. Maar omdat LINDA bovenaan staat is dat niet nodig maar je klikt vervolgens op ‘LINDA’.

Zo ziet een ‘Candlestock’ op Cryptopia er uit. Wij leggen verder in deze handleiding uit hoe je een Candlestock moet leren begrijpen.

DEPOSIT

Omdat Cryptopia een exchange platform is betekent dit dat het er alleen maar zorgt dat een koper en een verkoper met elkaar in contact komen. Cryptopia is een ‘tussen persoon’ en vraagt hier fee (vergoeding) voor. Je moet op Cryptopia wel digitaal geld hebben staan voordat je kan handelen. Wij leggen nu uit hoe je Bitcoin kan versturen naar het Cryptopia platform. De Bitcoins worden dan opgeslagen in de Bitcoin wallet op cryptopia.

Je ziet rechtsboven naast je username een Bitcoin logo staan, daar klik je op en het volgende zie je verschijnen.

Je klikt vervolgens op ‘Deposit’.

Het volgende scherm zie je verschijnen en je zoekt Bitcoin (BTC) op. Bitcoin is de meest gebruikte cryptocurrency bij het kopen van andere digitale munten. Wanneer je Bitcoin hebt geselecteerd zie je het volgende verschijnen.

Het deposit adres is het Bitcoinadres waar jij jouw eigen Bitcoins naar toe moet sturen. Dit is je eigen privé Bitcoinadres op Cryptopia. Jij stuurt dus jouw eigen Bitcoins vanuit een Bitcoinwallet die je op PC of online hebt staan of jij geeft dit adres op bij een platform die Bitcoins verkoopt. Wanneer je dit hebt afgerond kan het wel even duren, maximaal een uur. Op het scherm bij Balance wordt het bijgehouden of jouw nieuwe Bitcoins onderweg zijn. Je verschillende ‘Balances’ is terug te vinden door weer op het Bitcoin logo rechtsboven te klikken en je ziet ‘Balances’ staan.

Wanneer de transacties voldoende is gecontroleerd zie je dat er beweging komt bij PENDING DEPOSIT naar DEPOSIT HISTORY.

 

Om te beginnen met handelen met LindaCoin (LINDA) gaat  u weer LINDA opzoeken. Je ziet dan het volgende scherm als hierboven. Je ziet meteen het koersverloop dat noemen we een candlestick diagram waarin het koersverloop duidelijk is. Je ziet rechtsboven in de candlestick verschillende termen en kopjes. Deze leggen wij uit.

. “Last ” is de koers van de laatste transactie die heeft plaats gevonden op Cryptopia. Dit betekent niet automatisch dat het dan een verkooporder is geweest want het kan namelijk ook een kooporder zijn.

“Volume” is de totale waarde van LINDA waarin gehandeld is in de afgelopen 24 uur. “LOW” is juist de laatste prijs van een transactie wat heeft plaats gevonden in de afgelopen 24 uur. “Change” is het verschil ten opzichte van 24 uur gelden, groen betekent een plus en rood betekent een waardedaling.

ORDER BOOK

Als je verder naar beneden scrolt zie je het ORDER BOOK. Het orderbook is een overzicht van alle recente aan en verkoop orders.  Aan de linkerkant staan de orders van handelaren die LINDA willen kopen tegen een X-bedrag. Aan de rechterkant staan de orders van handelaren die de LINDA willen verkopen voor een X-bedrag.

“SUM” is het totale volume in Bitcoin wat de order die geplaatst is waard is tot aan de betreffende order. “TOTAL” is het volume in Bitcoin van die specifieke order. “AMOUNT” is het aantal LINDA gekocht/verkocht wordt in die specifieke order.

Als je terug gaat naar de grafiek van hierboven zie je dat er aan de onderkant verschillende tabbladen zichtbaar zijn. Daaronder zie je een keuzevak voor de tijdseenheid in de grafiek. Standaard heeft Cryptopia het overzicht van 2D (2 dagen) staan. Je kan dit aanpassen tot overzicht van de laatste 15 min(uten)

In de timeline zie je een grafiek met candlesticks. De hoogte van deze ‘sticks’ zegt iets over de koerswaarde in het aangegeven tijdsbestek (en niet over de hoeveelheid gehandelde LINDA’s).

Uitleg candlestick

Wanneer je met de muis over een candle heen gaat, verkrijg je meer informatie. Dit zie je dan net boven de grafiek.

  • Open is de openingskoers in Bitcoin van het aangegeven tijdstip.
  • High is de hoogste koers in Bitcoin gedurende deze candle (staaf).
  • Close is de koers in Bitcoin op het eindstip van deze candle.
  • Low is de laagste koers in Bitcoin gedurende deze candle.
  • Vol het totaal aantal verhandelde NEO’s gedurende deze candle.
  • BTC (Bitcoin) de totale waarde in Bitcoin dat het volume waard was tijdens deze candle.

Wanneer het verschil tussen de sluitingstijd en de openingskoers groen is dan, dan is de waarde van de sluitingstijd hoger dan de openingskoers van de candle. Wanneer de sluitingskoers lager ligt dan de openingskoers tijdens de candle, dan is deze rood. Onderaan de grafiek zie je het handelsvolume per tijdseenheid wordt weergegeven in de vorm van een licht gekleurde staafdiagram op de ‘achtergrond’.

Als je op het tabblad ‘Order Book’ klikt dan zie je een grafische weergave van de openstaande order in het orderboek. De bids worden groen weergegeven, dan zijn de order die handelaren willen kopen, aks zijn de orders van handelaren die willen verkopen en dat wordt in het rood weergegeven. Het volume op de Y-as wordt weergegeven in Bitcoin.

MARKET HISTORY

De market history geeft duidelijk weer van alle transacties die hebben plaatsgevonden de afgelopen periode. Het is een logboek compleet met datum en tijdseenheid wanneer de transactie heeft plaatsgevonden. Het laat ook goed zien of het koop of verkooporder was met de koers ten tijde van de transactie, het aantal LINDA’s van de order en de waarde er van uitgedrukt in Bitcoins.

TRADING

Wij laten nu zien hoe je LINDA’s kan kopen. Stel je wilt 50 LINDA’s-kopen. Je vult bij Amount 50 in. We zien dat de vraagprijs (Price) in het voorbeeld hierboven 0.00000080 Bitcoin per LINDA is. SUM geeft aan hoeveel je Bitcoin je kwijt bent totaal aan de 50 LIDA’s. FEE zijn de ‘transactiekosten’ die je moet betalen aan het Cryptopia, die is 0.00000008 dus in TOTAL ben je 0.00004008BTC kwijt met deze aankoop

Withdraw

Wil jij graag de aangekochte LINDA’s van Cryptopia afhalen dan gaat dat als volgt. Ga weer rechtsboven naar het Bitcoin logo en klik vervolgens op “Withdraw’ Vul daarna de vanzelfsprekende stappen in.

Bij LindaCoin (LINDA) adres vul je het adres in naar het juiste walletadres en klik daarna op “NEXT”

Er opent zich een nieuwe pop-up scherm waar jij het ontvangstadres van de NEO wallet moet invoeren. Bij Quantity vul jij het aan NEO in die jij wilt overschrijven, hierna klik je op de blauw withdrawal knop. Je betaalt hier wel een fee over van 0,025 NEO. Hierna krijg jij een bevestigingsmail waarin jij bevestigt dat je NEO verplaatst naar een ander adres. Wij hebben nu in het kort uitgelegd hoe het handelen in Bittrex werkt.

Wij raden aan

Wij raden je wel aan om geen grote hoeveelheden cryptocurrency te laten staan op je Cryptopia wallet.

Registreren bij Cryptopia