Handleiding Yobit

De handleiding van Yobit is geschreven via het handelen op een desktop of laptop. Yobit is te gebruiken via mobiel of tablet maar wij raden een desktop of laptop aan omdat het via deze weg overzichtelijker is en veiliger.

Wij gaan ervan uit dat je een klein beetje verstand hebt van cryptocurrencies, zo niet lees dan een aantal pagina’s op onze website.

Het aanmaken van een account op Yobit

Wanneer je nog geen account hebt bij Yobit laten wij nu zien hoe je die kan aanmaken. Door naar www.yobit.net te gaan en vervolgens rechtsboven op register klikt opent zich een pop up.

Je vult alle gegevens bovenstaand naar waarheid in en klik vervolgens op register. Je ontvangt hierna een e-mail op het account te verifiëren.

Wanneer je bent ingelogd op Yobit dan verschijnt er een scherm als hierboven. Wij zullen nu stapsgewijs gaan uitleggen hoe je Bitcoin of Ethereum op deze exchange krijgt en hoe je daarna kan handelen in andere cryptocurrency.

Deposit

Omdat Yobit een exchange platform is kan je er op handelen. Dit bekent niet dat je meteen beschikt over Bitcoin of bijvoorbeeld Ethereum. Je moet Bitcoin naar Yobit toesturen en wij leggen je nu uit hoe dit in zijn werk gaat. Bovenin de menu balk zie je het kopje ‘Wallets’ staan, daar klik je op.

Bovenaan de lijst zie je BTC (Bitcoin) staan en daaronder een ‘+’. Daar klik je op en het volgende zie je verschijnen op je beeldscherm.

Je zie een pop-up verschijnen met het adres van jouw bitcoinwallet. Je klikt vervolgens op ‘Obtain new adress’. Nu krijg je een nieuw adres en die zijn door een update beter beveiligd. Naar dit adres verstuur je de Bitcoins vanuit je huidige wallet of wanneer je Bitcoins koopt via een Bitcoin aanbieder. Dit adres kopieer je en plak je bij het bitcoinadres waar jij naar toe wilt sturen.

Wanneer je bitcoin(s) naar dit adres gaat sturen zie je dat terug in dit overzicht. Op het scherm bij Wallet wordt het bijgehouden of jouw nieuwe Bitcoins onderweg zijn. Wanneer de transacties voldoende is gecontroleerd zie je dat er beweging komt bij PENDING DEPOSIT naar DEPOSIT HISTORY. Het aantal Bitcoins dat jij hebt verstuurd naar je wallets is nu terug te zien in “Est BTC”.

Wij leggen het handelen op Yobit uit aan de hand van cryptocurrency EOS. Wanneer je deze munt aan de linkerkant opzoekt bij ‘search’ zie je hetzelfde als hierboven op je beeldscherm.  Je ziet meteen het koersverloop dat noemen we een candlestick diagram waarin het koersverloop duidelijk is. Je kan nog meer uit de grafiek halen maar daar komen we later op terug.  Je ziet naast de grafiek een tabel staan met ‘TRADE HISTORY’. Je ziet veel rood en dat betekent dat er veel verkocht is. Het groene geeft de koop aan.

Uitleg candlestick

Wanneer je met de muis over een candle heen gaat, verkrijg je meer informatie. Dit zie je dan net boven de grafiek.

  • Open is de openingskoers in Bitcoin van het aangegeven tijdstip.
  • Max is de hoogste koers in Bitcoin gedurende deze candle (staaf).
  • Close is de koers in Bitcoin op het eindstip van deze candle.
  • Min is de laagste koers in Bitcoin gedurende deze candle.
  • Volume EOS het totaal aantal verhandelde EOS gedurende deze candle.
  • Volume Bitcoin de totale waarde in Bitcoin dat het volume waard was tijdens deze candle.

Wanneer het verschil tussen de sluitingstijd en de openingskoers groen is dan, dan is de waarde van de sluitingstijd hoger dan de openingskoers van de candle. Wanneer de sluitingskoers lager ligt dan de openingskoers tijdens de candle, dan is deze rood. Onderaan de grafiek zie je het handelsvolume per tijdseenheid wordt weergegeven in de vorm van een licht gekleurde staafdiagram op de ‘achtergrond’.

Als je op het tabblad ‘Order Book’ klikt dan zie je een grafische weergave van de openstaande order in het orderboek. De bids worden groen weergegeven, dan zijn de order die handelaren willen kopen, aks zijn de orders van handelaren die willen verkopen en dat wordt in het rood weergegeven. Het volume op de Y-as wordt weergegeven in Bitcoin.

Als je terug gaat naar de grafiek van hierboven zie je dat er aan de bovenkant verschillende tabbladen zichtbaar zijn. Daaronder zie je een keuzevak voor de tijdseenheid in de grafiek. Als je Bittrex altijd op start dan staat de tijdeenheid altijd op 30 minuten maar die kan je zelf aanpassen naar dagen, weken en maanden. In de timeline zie je een grafiek met candlesticks. De hoogte van deze ‘sticks’ zegt iets over de koerswaarde in het aangegeven tijdsbestek (en niet over de hoeveelheid gehandelde EOS.

TRADE HISTORY

De Trade History geeft duidelijk weer van alle transacties die hebben plaatsgevonden de afgelopen periode. Het is een logboek compleet met datum en tijdseenheid wanneer de transactie heeft plaatsgevonden. Het laat ook goed zien of het koop of verkooporder was met de koers ten tijde van de transactie, het aantal EOS van de order en de waarde er van uitgedrukt in Bitcoins.

TRADING

Wij laten nu zien hoe je EOS kan kopen. Stel je wilt 100 EOS-kopen. Je vult bij Amount 100 in. We zien dat de vraagprijs (Price) in het voorbeeld hierboven 0.00091999 Bitcoin per EOS is. Maar eigenlijk vind je dat net te duur. Je vult wel het aantal units in op 100 en bij Bid vullen wij 0.00091000 in.

Bij Total + Fee zien wij een bedrag staan, dat is het aantal EOS x de waarde van de prijs EOS, het bedrag ligt hoger dan het aantal x de waarde. Dit komt omdat Yobit een fee hanteert van 0,2% per transactie.

Te weinig saldo?

Wij hebben op dat moment voldoende Bitcoin om deze orde te plaatsen maar wanneer je dit niet hebt moet je het volgende doen.

Wil je het totaal aantal Bitcoin wat je op dat moment ter beschikking hebt verkopen voor EOS dan eerst bij Bid de prijs in en klik dan op Units en vervolgens op Max. EOS rekent dan voor jou uit hoeveel EOS jij totaal kunt kopen.

Maar wij gaan verder met voldoende saldo. Je klikt op de groene button met Buy EOS. De order die wij hebben geplaatst verschijnt in het orderboek, afhankelijk of er nog orders zijn die een hoger bedrag bieden. Daarnaast verschijnt de geplaatste order ook onder het kopje ORDERS en blijft deze net zo lang daar staan totdat deze volledig is uitgevoerd of dat wanneer jij de order annuleert. De fee die jij moet betalen over de transactie wordt alleen maar afgedragen nadat de order is uitgevoerd. Je kan orders plaatsen zoveel je maar wilt zonder dat je daar ook maar een vergoeding over moet afdragen. Wanneer jouw order in het orderboek staat is het de vraag of iemand 100 EOS wilt verkopen voor jouw opgegeven bedrag.

In verloop van tijd wordt de order uitgevoerd heb jij deze in bezit en kan je er 2 dingen mee doen. Je kan de NEO weer verkopen via EOS of je haalt de EOS van Yobit af.

Als je wilt verkopen ga je een sell order aanmaken. Dat werkt precies hetzelfde als een Buy order maar dan gebruik je de rechterkant. Nu is het de vraag of je je ze met winst of verlies gaat verkopen.

Withdraw

Wil jij graag de aangekochte EOS van Yobit afhalen dan gaat dat als volgt. Ga in het Menu rechtsboven naar Wallet en daarna klik je op het blauw minteken naast EOS

Er opent zich een nieuwe pop-up scherm waar jij het ontvangstadres van de EOS wallet moet invoeren. Bij Quantity vul jij het aan NEO in die jij wilt overschrijven, hierna klik je op de blauw withdrawal knop. Je betaalt hier wel een fee over van 0,025 NEO. Hierna krijg jij een bevestigingsmail waarin jij bevestigt dat je NEO verplaatst naar een ander adres. Wij hebben nu in het kort uitgelegd hoe het handelen in Bittrex werkt.