IOTA

Koers IOTA

Wat is IOTA?

IOTA (MIOTA) bestaat nog niet heel erg lang en is een nieuwe decentrale technologie. IOTA is een nieuw cryptocurrency is gebouwd op het Tangle protcol en het is ook mogelijk om IOTA te gebruiken op het IoT ecosysteem. Deze decentrale technologie zou het middelpunt van het Internet of Things (IOT) kunnen worden. IOTA gebruikt geen blockchain maar in plaats daarvan een nieuw protocol genaamd Tangle. Dit protocol biedt IOTA een decentraal netwerk. Op dit netwerk is het mogelijk om informatie en waarde onderling uit te wisselen zonder dat er transactiekosten in rekening worden gebracht.

Door toedoen van Tangle is de IOTA-technologie een uniek protocol en is daarom nog latsig in te schatten wat de waarde van dit netwerk zou kunnen worden.

Internet of Things

De term Internet of Things stamt uit 1999 en werd gebruikt door toenmalig hoofd van Auto-ID-center MIT Kevin Ashton maar werd eigenlijk al in 1991 gebruikt. De toepassing werd gebruikt voor alle objecten, inclusief de mens die er voor zouden zorgen dat alles geïnventariseerd en gemanaged zou kunnen worden door computers. Hier werd toen al gesproken over het volgen van een pakketje van een transport (Track en trace code)

De hedendaagse definitie van het internet der dingen is, ‘een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen’.

Als het belangrijkste aspect van het Internet der dingen wordt genoemd: de mogelijkheden die ontstaan wanneer fysieke objecten en de virtuele wereld samenkomen.

Blockchain heeft als belangrijke eigenschap dat er juist geen gebruik wordt gemaakt van een centrale autoriteit en dat de data die is verwerkt niet meer uitwisbaar is. En daarnaast is de capaciteit van een blockchain beperkt omdat er om de zoveel tijd een block gemined moet worden en er een beperkt aantal transacties in een block passen.

Voor al het verifiëren dus het minen van een block ontvangt de minder een vergoeding. Wanneer er sprake is van geen vergoeding zouden de transacties ook niet bevestigd worden dan ook niet aan blockchain toegevoegd. Een minder is dus heel belangrijk in een blockchain mits het een vergoeding krijgt. Al deze punten die hierboven benoemd zijn, zijn niet van toepassing in de Tangle technologie, de grootste innovatie achter IOTA.

IOTA is te verhandelen op het handelsplatform van Bittrex. Door eerst Bitcoins te kopen kan je via dit platform IOTA kopen.