Monero

Koers Monero

Wat is Monero?

Monero (XMR) is een virtuele munt. Monero is een digitaal betaalsysteem dat is gebaseerd op blockchaintechnologie en cryptocurrency. Monero is gelanceerd in 2014 en timmert langzaam aan de weg. Je mag Monero eigenlijk geen altcoin noemen omdat deze digitale munt een hele andere insteek heeft dan Bitcoin en niet is afgeleid van het Bitcoin-protocol. Monero wijkt niet alleen af van het bitcoin-protocol maar ook van bijvoorbeeld een Ethereum en een Ripple. Deze cryptomunten richten zich voornamelijk op transacties en zijn daarom een soort van betaalnetwerk maar Monero richt zich veel meer op de munt zelf.

Wat maakt Monero nu juist zo uniek?

Monero is op meerdere uniek ten opzichte van andere cryptocurrency. Toch hebben ze wel iets gemeenschappelijk en dat is dat Monero ook werkt met een blockchain (grootboek) en worden elke transacties geverifieerd en vastgelegd. Dit wordt natuurlijk verricht door de miners waarbij de community een transactie moet valideren en daarna bijschrijft in de blockchain.

Monero heeft tot een hoop andere cryptocurrency de beschikking over een innovatieve blockchain. Deze blockchain maakt het mogelijk om betalingen te verrichten zonder dat wie dan ook beschikking krijgt over deze informatie, ongeacht of je verzender of ontvanger bent. Alles blijft 100% anoniem. Dit zorgt ervoor dat eigenaren van XMR echt hun eigen bank zijn en is je financiële privacy gewaarborgd.

Monero opgebouwd op drie pijlers

Monero heeft drie basisprincipes en die zullen wij hieronder kort uitleggen.

100% Anonimiteit

Monero staat voor volledige anonimiteit en dat geldt niet alleen voor de transacties maar ook voor haar gebruikers. Alles wordt wel vastgelegd maar door de technologie van Monero zorgen ze er wel voor dat al deze data van de transacties worden verborgen. Monero maakt gebruik van drie verschillende technologieën:

  1. Ring signatures: Monero verbergt de identiteit van de zender (betaler) van een transactie
  2. Ring confidential transactions (RingCT): het bedrag van de transactie wordt verborgen
  3. Stealth adresses: de identiteit van de ontvanger wordt verborgen

Ook al worden alle gegevens en transacties vastgelegd in een blockchain maar door de bovenstaande technologie wordt alles afgeschermd. Dit is ook een punt waar ze duidelijk afwijken van Bitcoin. Het is niet mogelijk om een transparante transactie te verrichten. Bij Bitcoin is een transactie voor iedereen te zien maar bij Monero is dat onmogelijk

100% decentraal

Bitcoin heeft als hoofdbeginsel dat ze decentraal willen zijn maar dat blijkt in praktijk toch niet helemaal correct te zijn. Het is ondertussen wel gebleken bij Bitcoin dat degene met de meeste Bitcoins de mark heel goed kunnen beïnvloeden en degene met het meeste geld kopen de zwaarste machines op te minen zodat ze meer kunnen minen dan een hobbyist. Monero heeft als principe dat iedereen in het netwerk gelijk is en er is geen onderscheid tussen de miners. Je kan Monero minen met een normale desktop.

Schaalbaarheid

Bitcoin en andere digitale munten die afgeleid zijn van deze munt hebben last van een limiet op grootte van de blocks. Door een toenemende vraag naar transacties van Bitcoin zorgt het ervoor dat het lang duurt voordat er een transactie eindelijk is geverifieerd en het zorgt ervoor dat er steeds zwaardere apparatuur aan te pas moet komen om de transacties te verrichten. Omdat de transacties langer duren gaan ook de transactiekosten omhoog. Ook al wilt de Bitcoin community dit veranderen moet 95% van het netwerk nodig zijn om deze veranderingen goed te keuren en omdat het netwerk steeds verder blijft groeien wordt dit steeds lastiger.

Groei van Monero

Monero werd in 2014 gelanceerd en heeft sindsdien een hele sterke groei doorgemaakt. Het heeft een hele belangrijke positie ingenomen in de cryptocurrency en staat in de top 20 van de cryptocurrency qua marketcap. Deze groei heeft het voornamelijk te danken aan het systeem erachter dat het een decentraal betaalsysteem is die de privacy voor 100% waarborgt aan haar gebruikers. Monero is daarnaast heel populair op het Darknet. Omdat alles echt anoniem betaald kan worden is mogelijk om illegale goederen of diensten te kunnen betalen met XMR.

Monero heeft hier geen last van. Het netwerk heeft een dynamische limiet voor de blocks. Het past zich automatisch aan wanneer dit noodzakelijk is. Er zit wel een kleine maar aan. Het kan maar een maximale groei per keer aan om de groeispurt bij te kunnen houden.

Monero kan je eenvoudig kopen via het platformen van HitBTC en Binance.

GA NAAR BINANCE >>