Niet alle gegevens blijven anoniem

Na een crash van de grootste Bitcoin aanbieder Coinbase kwamen er veel gegevens boven water. Na deze crash beoordeelde een districtsrechtbank dat Coinbase informatie moest afstaan van duizenden gebruikers aan de federale belastingdienst.

De Amerikaanse belastingdienst gaf als reden aan dat Coinbase een van de toonaangevende beurzen in de handel van bitcoin en ether verplicht was om alle gegevens aan te tonen omdat niet allee belastingbetalers dit netjes rapporteert.

Het rechtelijke bevel houdt in dat alle gebruikers die tussen 2013-2015 gebruik maakten van Coinbase en transacties boven de 20.000 dollar hebben verricht gegevens verstrekt moeten worden aan de IRS (Amerikaanse belastingdienst). Dit betekent dat Coinbase ongeveer 8,9 miljoen transacties van 14.355 rekeninghouders openbaar moet maken.

Belastingdienst Amerika

Dit klinkt als een hele opgave maar de Amerikaanse belastingdienst eiste in 2016 ook al soortgelijke gegevens. In 2016 wilde de IRS al een uitdraai van elke losse transactie over de periode 2013-2015. Coinbase gooide het toen al op schending van de privacy. Coinbase gaf geen gehoor en zou nu alsnog buigen voor de Amerikaanse overheid.

Dit klinkt misschien dat Coinbase alle gegevens van haar gebruikers openbaar moet geven maar dat is niet helemaal waar. Na een rechtszaak kwam er naar voren dat Coinbase maar liefst 97% minder gegevens moet overhandigen aan de belastingdienst dan dat in eerste instantie werd geëist.

Ondanks het idee dat alles anoniem plaats vindt kan je alsnog een naheffing krijgen. Wanneer je alles blijft betalen in bitcoin of andere cryptomunten zal het risico wat lager liggen maar wissel je de cryptomunten af en toe om naar US Dollars of Euro’s dan moet je over dit bedrag met een warde boven de €25.000 eerlijk belasting betalen omdat dit wordt gezien als vermogen.

Nederlandse politiek

De Nederlandse politiek begint zich ook steeds meer zorgen te maken over het ontlopen of ontduiken van de belastingaangifte. Vele politieke partijen waaronder de PvdA en regeringspartner D66 willen dat de wetten aangepast worden waardoor de belastingdienst transparanter en de mogelijkheid krijgt om uit te zoeken wie er beschikt over bitcoin of andere cryptovaluta. Ze vinden ook dat er op internationaal niveau een aanpak moet komen voor belastingontduiking.