Blockchain kan je voor heel veel doeleinden gebruiken en daarom is het gebruik van blockchain n de zorg helemaal geen verkeerd idee. Blockchain kan er voor zorgen dat de betrouwbare medische informatie over patiënt netjes samengebracht wordt.

Op dit moment zijn jouw medische gegevens verspreidt over meerdere instellingen, van huisarts tot ziekenhuis tot verzekeraar. Als je al die informatie kan registeren via blockchain dan kan je die ook toegankelijk maken voor zorgverleners die die informatie nodig hebben.

Ook de Nationaal Commissaris Digitale Overheid, Bas Eenhoorn, ziet het registreren van informatie over de zorg als nuttige toepassing. „Bijvoorbeeld om activiteiten van diverse zorgleveranciers goed bij te houden.” Er zijn dan nog wel grote uitdagingen wat betreft de privacy van patiënten: gevoelige medische gegevens kunnen niet zomaar voor iedereen toegankelijk zijn.

Het is niet allen positivisme wat de klokt slaat. Wat gaat er gebeuren bij een diefstal? Digitale valuta kan je ook stelen of hacken. Hoe veilig is deze technologie.

Veel sprekers waarschuwen bovendien voor al te groot optimisme op korte termijn. De technologie is nog jong, het is onzeker wat bedrijven, overheden en burgers er straks precies mee kunnen. Ook is nog niet altijd duidelijk voor welke problemen blockchain nou eigenlijk de oplossing is. Het wemelt van de experimenten, in allerlei branches. Maar toepassingen waarmee nu al echt structureel geld wordt verdiend zijn er nu nog niet of nauwelijks.

Dat blockchaintechnologie potentieel veel kan veranderen, daar is iedereen het op de Dutch Blockchain Conference wel over eens. Maar het blijft vooralsnog vooral bij beloftes en grote verwachtingen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here