In China staan op 18 oktober de 19e communistische partijleidersverkiezingen gepland. Deze ‘nieuwe’ verkiezingen zorgen vaak voor een aantal veranderingen in het regime van China. De verkiezingen doen wel voor als democratisch maar dat zijn ze natuurlijk niet. Het zijn interne verkiezingen en die verkiezingen gaan over wie krijgt de voornaamste zetels van de regering binnen de communistische partij.

De laatste ‘verkiezingen’ waren in 2012 en dat het nu wordt gehouden doet bij sommige de wenkbrauwen fronzen. Daarom denken veel China deskundigen dat er aanzienlijke veranderingen in het bestuur van China zullen plaatsvinden. De verkiezingen draaien voornamelijk omdat er 5 van de 7 leden zich terugtrekken uit het politbureau. Het politbureau is het belangrijkste orgaan van de Chinese regering. Het politbureau (afkorting van politiek bureau) is het uitvoerende orgaan van de communistische partij. De communistische partij wordt in de marxistische-leninistische ideologie gezien als de vertegenwoordigers van het volk. Niet het parlement maar de partij bezit daarom de macht en die wordt doorgaan gecontroleerd door het politbureau.

Waarschijnlijk zal Xi Jimping wel zijn zetel behouden als secretaris-generaal maar de gehele samenstelling van de overheid zal er anders uit gaan zien. De veranderingen zouden een afspiegeling kunnen worden van het nieuw te voeren monetaire beleid van China. Tijdens de 17e conventie wilde China verbieden dat Chinese bedrijven op de Amerikaanse markten verhandeld konden worden, dat verbod wel snel geannuleerd dat de 18e verkiezing voltooid was.

Zal het ICO verbod eindigen naar de 19e conventie?

Er is geen garantie dat de nieuwe regering de ICO verbod zal omdraaien en dat cryptomarkten weer wat meer vrij spel hebben op de Chinese markt. Desondanks kunnen er wel politieke motieven komen om het verbod op te heffen na de verkiezingen. Hoewel de cryptocurrency een gedecentraliseerde munt is in het zwaar gecentraliseerde Chinese economie is de Chinese overheid nu nog bang dat de Bitcoin of andere cryptocurrency een verwoesting kan zijn voor het huidige China. De huidige omvang van de Bitcoin-economie is nu zo minuscule dat iedere bedreiging nu een lachertje is dan echt wordt aangezien. Daarom kan het huidige verbod meer een soort van politiek spel zijn om zetels en posities veilig te stellen voor de komende conventie in plaats van een financieel gemotiveerde beslissing.

Als dit de reden is dan zal het verbod op ICO na de verkiezingen weleens worden beëindigd. Het zou ook al kunnen zijn dat veel potentiële ICO’s naar een andere platform (Zuid Korea) zijn gegaan en dat de ontstane schade door de Chinese overheid te groot is om het tij te keren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here