Van het geld wat wordt geïnvesteerd in de zogeheten Initial Coin Offerings, ICO’s belandt 10 procent in handen van hackers. Onlangs werd dit bekend gemaakt door accountantsbureau EY die een eigen onderzoek deed waarbij er werd gekeken naar 372 ICO’s.

Bij een Initial Coin Offering wordt er door start-ups geld opgehaald met de verkoop van digitale ‘tokens’. Deze worden verkocht in ruil voor geld. De kopers kunnen deze tokens gebruiken voor de diensten of software die de start-up ontwikkelt. Daarnaast kunnen ze ook worden verhandeld.

Met deze financieringsmethode zou er, volgens accountantsbureau EY, sinds halverwege 2015 al bijna vier miljard dollar opgehaald zijn maar van dit bedrag zou er 10 procent in handen van hackers zijn beland. Hierdoor gaat er maandelijks tot 1,5 miljoen verloren. 

Buitgemaakt met phishing

Er zou met name gebruik worden gemaakt van phishing. Hierbij sturen slachtoffers onbedoeld hun aangeschafte cryptovaluta naar een verkeerd adres of maken ze de geheime sleutel, welke toegang geeft tot hun ‘wallet’, bekend. 

Er werden ook diverse websites van financieringsacties via cryptovaluta nagemaakt. Vervolgens deelden de hackers een link naar deze nepwebsites via sociale media en internetflora. Daarnaast zou er ook via hacks bij cryptobeurzen een gedeelte van het geïnvesteerde geld verdwijnen.

Via deze methodes zou er volgens EY in augustus vorig jaar bijna 1,4 miljoen dollar aan cryptovaluta’s gestolen zijn.

Afgelopen maandag daalde de koers van de bitcoin evenals diverse andere digitale munten flink in waarde. Dit zou onder meer te maken hebben met de geruchten dat Zuid-Korea bezig is met de voorbereiding van een hoge belastingaanslag voor cryptobeurzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here