Nederlandse organisaties en banken zijn sinds 2013-2014 de voorhoede geweest van Europese blockchain-initiatieven.

Gedreven door de dringende behoefte om het rendement op het eigen vermogen (ROE) te verbeteren, experimenteerde deze financiële instellingen op het vermogen van de technologie om efficiëntie, vertrouwen, transparantie, bereik en innovatieom het bankmodel te verbeteren.

Vroeg in juli 2017 zijn twee vooraanstaande Nederlandse banken – ABN AMRO en Rabobank lid geworden van SWIFT’s blockchain proof-of-concept (PoC) initiatief voor de Global Payment Innovation (GPI) .Tegelijkertijd heeft ING het testen van blockchain-aangedreven handelsbevestigingsplatform in samenwerking met Calypso en het R3-consortium succesvol afgerond

Terwijl Nederland traditioneel bekend zijn om hun innovatie (Nederland is derde in Global Innovation Index ), is dit succesverhaal in blockchain vaak toegeschreven aan een gerichte coherentie tussen beleid, samenwerking en toezicht, waardoor de Nederlandse banken de voorhoede vormen van meerdere mondiale initiatieven . Dit artikel beoogt de afgelopen jaren een aantal van de belangrijkste blockchain-gerelateerde thema’s te markeren die in de Nederlandse bankvorming waargenomen zijn, de vooruitzichten voor 2017-18 en reflecteren op enkele belangrijke lezingen van hun succes.

Nederlandse banken hebben belangrijke stappen ondernomen bij de adoptie van blockchain en verkennen de mogelijkheden over bedrijfsvoering

Onderzoek suggereert dat de meeste grote Nederlandse banken hun blockchaininitiatieven in 2016-17 hebben versterkt en evolueren vanuit de papieren opbouwende fase door gebruik te maken van proofs of concept over verschillende business lines.

ING heeft gewerkt aan 27 proofs of concept in zes verschillende businessmodellen: betalingen, handelsfinanciering en werkkapitaal oplossingen, financiële markten, bankgeheimen, kredietverlening en compliance en identiteit. Tangible key performance indicators (KPI’s) werden gebruikt om de resultaten en geschiktheid van deze bewijzen van het concept te valideren. Zo leek het PoC over handelsfinanciering aanzienlijke winsten op een anders papier gebaseerd proces, wat resulteerde in potentiële kostenbesparingen van 10-15% en omzetopname van 15%.

Op dezelfde manier heeft ABN AMRO een pilot gelanceerd om te onderzoeken hoe de blockchain applicatie “Torch” de partijen die betrokken zijn bij een onroerend goedtransactie, in staat stellen om informatie naadloos op te nemen en uit te wisselen. De Rabobank richtte zijn initiatieven op grensoverschrijdende betalingen en microbetalingen, terwijl SNS Bank zich uit de traditionele bankgebieden verhuisde om het gebruik van blockchain te testen om ondoeltreffendheden in het gezondheidszorgsysteem aan te pakken.

Samenwerking draait momentum

Goede samenwerking blijft een absolute noodzaak om de kansen te verkennen met behulp van blockchain.Door de zoektocht naar de juiste blockchain technologie en passende gebruiksgevallen hebben de Nederlandse banken samengewerkt met andere banken en financiële instellingen, of bij het aansluiten van regionale en internationale consortia.

ING heeft in 2016 samen met partners binnen en buiten de bank gewerkt, waaronder het consortium zoals R3, de Nederlandse centrale bank, de Nederlandse Betalingsvereniging en het European Banking Forum. De bank heeft ook samengewerkt met Société Générale en het handelshuis Mercuria om een live olieverkeer met blockchain te testen.

ABN AMRO heeft samengewerkt met de Nederlandse universiteit (TU Delft) en de haven van Rotterdam en 14 andere partijen om blockchain mogelijkheden in logistiek te verkennen. Dit project van 2,2 miljoen dollar richt zich op de levering van drie concrete toepassingsgevallen: financiering van de toeleveringsketen, inventarisatiefinanciering en circulaire economie. Ondertussen heeft de Rabobank gewerkt met versnellingsprogramma’s zoals Startupbootcamp, Footbytes, Rockstart en Nexus labs, en met technologieverleners zoals D + H.

Deze ontwikkelingen werden gevolgd door de gecoördineerde en open netwerkaanpak die in de Nederlandse markt werd voorgesteld door de vorming van de National Blockchain Coalition (maart 2017), die mogelijk een van de toonaangevende overheidsdreven inspanningen vormde om de “betrouwbaarheidvoorwaarden te ontwikkelen en te creëren” en sociaal aanvaardbare blockchain applicaties. “

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here