Papieren wallet

Hackers hebben het steeds  meer gemunt op bitcoins en hoe vaak komt het tegenwoordig niet voor dat je je wallet niet goed hebt beveiligd en weg zijn je bitcoins of altcoins. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Maar er bestaan manieren om dit te voorkomen. Een ‘ouderwetse’ methode is een papieren wallet.

Wat is een paper wallet?

Een paper wallet is manier om digitaal geld offline op te slaan als een fysiek document. Dit wordt ook wel cold storage genoemd. Dit betekent kortweg dat je de private key en public key op papier laat afdrukken waardoor het niet meer online staat. Dit is een uitstekende methode om diefstal en faillissementen van exchange platformen tegen te gaan. Een groot risico is dat je het kwijt raakt of dat er sprake is van diefstal. Daarnaast is een paper wallet fragiel en de kwaliteit van papier en inkt kan in je nadeel zijn. Het is daarom heel belangrijk om deze papieren wallet op een veilige plek op te slaan en te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Hoe gaat een paper wallet online?

Wij leggen je in zes stappen uit hoe je een paper wallet online krijgt.

 1. Genereer een Bitcoinadres op Bitaddress.org
 2. Je zal een public en een private key ontvangen met een daarbij horende QR-code. Scan deze QR-code niet!
 3. Klik op de paper wallet tab.
 4. Klik op generate en de wallets komen tevoorschijn
 5. Druk op print en print de wallets uit
 6. Neem de public key over en maak Bitcoins over naar dit adres

Waarom moet je op letten?

 1. Maak de wallet in je eentje aan, laat niemand meekijken!
 2. BitAddress en LiteAddress ondersteunen de encryptie van de private keys door gebruik te maken van het BIP38 algoritme. Hiermee kan je gebruikmaken van de two-factor authentication voor je paper wallet
 3. Zorg dat je een computer gebruikt die helemaal virusvrij is zodat niemand mee kan kijken terwijl je de wallet aanmaakt
 4. Zet je internet uit bij het genereren van je Bitcoinadres en de bijhorende keys
 5. Print de wallet uit met een printer die niet verbonden is met het internet

Hoe kan ik uiteindelijk mijn Bitcoins van de wallet halen?

Uiteindelijk moet de bitcoins of altcoins van de paper wallet afhalen om te gaan gebruiken. Om deze te kunnen gebruiken met je een online PC wallet downloaden en log je in met de private key. Door deze key te gebruiken krijg je toegang tot de coins om ze te versturen. Ga je voor een lange termijn dan is een paper wallet uitstekend. Met de public key kan je gewoon cryptocurrency overmaken. Zo lang het papiertje maar veilig is opgeborgen. Als jet met bitcoins meer wilt maken en je moet vaker in je wallet dan raden wij een andere wallet aan.