Wallet

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Net als met fiatgeld moet je bitcoins en altcoins ook bewaren in een portemonnee, een wallet. Het is niet mogelijk om bitcoins of altcoins over te maken via internetbankieren. De hele gedachte van cryptocurrency is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het bezitten beheren van de cryptomunten. Er is geen bank die jouw rekening beheert. Wanner je in bezit bent van bitcoin of altcoin ben jij zelf de bank en jouw wallet is de (digitale) kluis.

Een cryptocurrency wallet heeft een private en een public key. De public key heb je nodig om bitcoins en altcoins te versturen en ontvangen (soort van bankrekening) en met je private key ‘log je in’ om bij je digitale munten te komen. Daarom adviseren wij dat je de private key uit print en deze bewaard op een veilige plek. Het is niet mogelijk om bij een server je private key code opnieuw op te vragen. Een exchange platform is met enige regelmaat doelwit van hackers, en zijn op zoek naar bitcoin of altcoins om deze van het platform af te halen. Daarom adviseren wij om grote hoeveelheden niet op een platform te laten staan.

4 soorten crypto wallet

Omdat het veiliger is om bitcoin en altcoin van een platform af te halen moet je ze toch op een veilige manier op slaan en dat kan je doen op 4 verschillende manieren. Wij leggen kort samengevat de vier soorten wallets uit.

Online wallet

De snelste manier om over een wallet te beschikken is een online wallet aanmaken. De naam zegt het al, je hebt online toegang tot je wallet en is de meest gebruiksvriendelijke manier om je cryptocurrency te bewaren. Je moet hiervoor wel een account aanmaken bij een Coinbase of andere cryptocurrency exchange.

Het nadeel van een online wallet is je private key op een andere server wordt opgeslagen en deze server kan worden gehackt. Het is daarom af te raden om grote hoeveelheden bitcoins en altcoins in online wallets te bewaren. Gebruik een online wallet alleen voor kleine, dagelijkse transacties.

Software wallet

Een software wallet is bijna hetzelfde als een online wallet maar dan is het een wallet die je download en plaatst op je desktop, laptop of mobiele telefoon. Het is mogelijk om met software wallet verschillende wallets aan te maken voor jouw specifieke crypto munten. Ben er wel bewust van dat een software wallet op je desktop net als een online wallet ook te hacken is. Het is mogelijk om de kans om gehackt te worden te verkleinen door een laptop of desktop te gebruiken alleen voor een wallet en deze niet constant in verbinding te laten staan met internet.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een cold storage. Het is een wallet die lijkt op een USB-stick en hebben een zelf te generen private key. Een hardware wallet wordt beschermd met een wachtwoord en mocht je de hardware wallet verliezen dan is het mogelijk om de inhoud van de wallet op een andere wallet te zetten. Dit doe je met behulp van een unieke code, die ontvang bij het activeren van een hardware wallet.

Een hardware wallet worden gezien als de veiligste variant voor het opslaan van je cryptocurrency. Je slaat de digitale munten offline op met een wachtwoord en staat niet in verbinding met internet. Een nadeel is dat je een hardware wallet kopen in tegenstelling tot een software en online wallet.

Papieren wallet

Wanneer je echt geen tussenkomst van derden wilt bij het opslaan van je cryptomunten is om je public en private keys uit te printen of op te schrijven op papier. Dit is heel goed te vergelijken met een hardware wallet. Het is natuurlijk wel het uiterste in de cryptocurrency om in een digitale tijdperk gegevens uit te printen en op te slaan op papier. Maar dit is wel een veilige manier ten opzichte van het online bewaren. Een stuk papier is niet te hacken maar kan wel gestolen worden dus bewaar de private en public keys op een veilige plaats.

Wanneer je met enige regelmaat aanspraak wil maken op je papieren wallet is het op deze manier bewaren wel heel omslachtig. Ben je een holdler dan is dit een ideale manier.