Wat is EOS?

EOS is een blockchain platform at is ontworpen om het mogelijk te maken om een schaling mogelijk te maken die zowel verticaal als horizontaal is.

Het EOS-platform biedt veel mogelijkheden voor verschillende accounts, authenticatie hier van een datbase en asynchrone communicatie. De technologie die er dan naar voren komt is, is een blockchain die de mogelijkheid kan bieden om miljoenen transacties per seconde uit te voeren zonder dat daar transactiekosten voor gerekend dienen te worden en dit zorgt voor een snelle en eenvoudige implementaties van verschillende decentrale toepassingen.

EOS zal het eerste blockchain platform moeten worden die handelsbeurzen, sociale netwerken, betalingen of elk ander systeem kan ondersteunen. Vaak is het grootste probleem bij een blockchain zijn de transacties per seconde. Zo doet een Bitcoin transacties er slechts 3 per seconde;

  • Bitcoin: 3 (transacties/sec)
  • Ethereum: 30 (transacties/sec)
  • Visa/Mastercard: 20 000 (transacties/sec)
  • Facebook: 52 000 (transacties/sec)
  • Stock Market: 100 000 (transacties/sec)
  • Amazon Web Services: 1 000 000 (transacties/sec)
  • EOS: “miljoenen” (transacties/sec)

EOS als Ethereum killer?

EOS is niet de eerste maar zal zeker ook niet het laatste netwerk zijn die zegt dat ze veel meer mogelijkheden bieden dan een Ethereum. Maar dat EOS dat roept is wel wat meer gegrond dan welke andere partij dan ook, omdat niet alleen EOS het roept maar steeds meer volgers vinden EOS een betere versie van Ethereum.

Ethereum is niet schaalbaar EOS wel

Wanneer je al enige ervaring hebt binnen de cryptocurrency dan loop je weleens tegen een probleem aan, schaalbaarheid. Voornamelijk bij Bitcoin is dit een grote irritatie en dit komt door de vele forks die hebben plaats gevonden. Het probleem bij Bitcoin lijkt vele male groter maar dat heeft er mee te maken omdat het de grootste cryptomunt op dit moment is. Maar Ethereum heeft hetzelfde probleem. Bij Ethereum kan je momenteel maximaal maar 6 transacties uitvoeren per seconde. Als je kijkt naar het rijtje van hierboven zie je dat een Bitcoin en Ethereum veel achter lopen ten opzichte van de ‘concurrentie’.

De grote man achter EOS is Dan Larimer. Hij heeft al verschillende succesvolle blockchain technologieën achter zijn naam staan. Al deze succesvolle blockchain technologieën (Steemit en BitShares) voegt hij samen in het EOS project. Hij vindt dat iedereen gebruik moet kunnen maken van het ontwerpen van een blockchain en kiest daarom voor de mogelijkheden om een EOS-applicatie te bouwen in veel voorkomende programmeertalen.